Choroby, ktoré nás postihujú, často narušujú nielen priamo postihnuté oblasti, ale majú aj množstvo následkov, ktoré ovplyvňujú širšie spektrum zdravotných aspektov. Pri mnohých ochoreniach môžu poruchy chuti viesť k nedostatku základných živín a následným fyziologickým problémom.
- Respiračné infekcie
- Ochorenia tráviaceho traktu
- Onkologické ochorenia a pooperačné stavy
Príkladom sú prechladnutia a závažnejšie infekcie, ochorenia tráviaceho traktu alebo nádorové a pooperačné stavy. V každom z týchto prípadov je dôležitá hustota živín a energie v potravinách a prísun zlúčenín so známym vplyvom na chuť do jedla alebo imunitné funkcie.
Respiračné infekcie
Počas infekcií horných dýchacích ciest, ktoré môžu byť spôsobené rinovírusmi, chrípkovými vírusmi, koronavírusmi, RSV a inými, existuje vysoké riziko zápalu nosa a hrdla. Súvisiace podráždenie môže ľudí účinne odradiť od siahnutia po jedle, pretože konzumácia môže spôsobiť nepríjemné pocity. Okrem toho sú tieto infekcie často spojené so stratou alebo obmedzením čuchu a/alebo chuti, čo ďalej zhoršuje chuť do jedla.
Po tomto type ochorenia je vhodné zabezpečiť ľahko stráviteľnú stravu, vysoký prísun tekutín a minerálov a vitamínov. Môže byť užitočné užívať elektrolyty na kompenzáciu straty hydratácie spojenej s bojom organizmu proti infekcii. Dôležitý môže byť aj prísun vitamínu C a zinku na podporu antioxidantov a posilnenie spojivových tkanív (napríklad pokožky okolo nosa alebo výstelky dýchacieho systému), ako aj omega-3 mastných kyselín na protizápalové účinky. Chuť do jedla po infekciách môže okrem iného podporiť čaj s medom, citrónom a zázvorom.
Ochorenia tráviaceho traktu
Faktorom, ktorý predstavuje väčšie riziko zhoršenia výživy ako infekcie dýchacích ciest, sú poruchy gastrointestinálneho traktu. Tie môžu byť okrem iného dôsledkom vírusových a bakteriálnych infekcií, črevnej dysbiózy, alergií a intolerancií, porúch črevnej motoriky, problémov s absorpciou živín a zápalových a iných ochorení. Výskyt tráviacich ťažkostí, nadúvania, zápchy, hnačky alebo intenzívnej bolesti môže spôsobiť strach z jedla a viesť k postupnej podvýžive.
U týchto jedincov je potrebné individuálne prispôsobiť zloženie stravy, ale všeobecnú podporu možno poskytnúť cielenou probiotickou liečbou, používaním doplnkov s protizápalovým potenciálom a vlastnosťami modulujúcimi chuť do jedla a náladu, ako je kanabidiol (CBD) z vláknitého konope, a primerane vysokým prísunom bielkovín so zvláštnym dôrazom na glutamín na moduláciu činnosti imunitného systému a budovanie črevnej výstelky. Presný manažment je potrebné konzultovať s dietológom a/alebo lekárom.
Onkologické ochorenia a pooperačné stavy
Onkologické ochorenia a ich liečba alebo situácie, ktoré si vyžadujú chirurgický zákrok so značnou stratou krvi, môžu niekedy spôsobiť, že telo ťažko uspokojí svoje požiadavky na živiny. Stav tkanív v celom tráviacom trakte sa potom môže zhoršiť a stres môže negatívne ovplyvniť chuť do jedla. Tieto situácie si vyžadujú starostlivo zvolené metódy liečby a regenerácie, pretože potreby organizmu sú v týchto prípadoch veľmi individuálne.
Vtedy je potrebný veľmi komplexný prístup k diéte, ktorý zahŕňa psychologické aj patomorfologické aspekty s neustálym sledovaním výsledkov krvných testov. Najčastejšie musí byť proces dosiahnutia optimálneho prísunu živín postupný a niekedy uľahčený faktormi, ktoré zohrávajú viacsmernú regulačnú úlohu, ako je napríklad vyššie spomínaná CBD.
Okrem toho môžu byť užitočné zdroje rýchlo vstrebateľnej energie, ako sú triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (MCT), alebo elektrolyty, ktoré pomáhajú regulovať hydratáciu. Užívanie akýchkoľvek prípravkov počas "zotavovacieho" obdobia je potrebné konzultovať s ošetrujúcim lekárom.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.