Aký je rozdiel medzi citrátom horečnatým a malátom?

Horčík je prvok, ktorý má vplyv na celé telo a všetky jeho funkcie. 24 hodín denne sa podieľa na biochemických a fyziologických zmenách, ktoré formujú zdravie a pohodu. Pre človeka je kľúčové dodávať horčík do tkanív pravidelne počas dňa.

horčík

  1. Pre koho je horčík? 
  2. Indikácie pre užívanie horčíka 
  3. Konzumácia pri nedostatku 
  4. Citrát horečnatý a malát – rozdiely

Pre koho je horčík? 

Ľudia, ktorí majú menej pestrú stravu alebo sú veľmi aktívni, môžu mať záujem o suplementáciu, pretože toto sú dva príklady faktorov, ktoré môžu obmedziť dostupnosť horčíka. Existuje mnoho chemických foriem horčíka, ktoré sú navrhnuté tak, aby optimalizovali vstrebávanie z tráviaceho traktu. Dobrým príkladom sú podobné, ale odlišné formy citrátu a malátu.

Indikácie pre užívanie horčíka 

Ak vaša strava nie je perfektná 

Prvou a najdôležitejšou indikáciou na užívanie horčíka je nesprávne stravovanie na báze spracovaných produktov, s nízkym obsahom zeleniny, ovocia, orechov a semien, ako aj pitie veľmi malého množstva vody alebo pitnej vody nízkej kvality. Hlavným zdrojom tohto prvku sú produkty ako tekvicové semienka, chia semienka, špenát, ovsené vločky ( horské), alebo mandle.

O niečo menej, ale stále veľa, obsahujú sójové struky, zemiaky (so šupkou), ale aj živočíšne produkty ako losos či prírodný jogurt. Množstvo horčíka dôležité z hľadiska nutričného stavu sa nachádza vo vysoko mineralizovaných vodách. Obsahujú nielen vysoký, ale aj stály obsah horčíka, no bohužiaľ nie každému chutia tieto vody.

Ak jete príliš málo 

Užívanie horčíka môže byť preto obzvlášť vhodné pre vyberavých jedákov, ktorí kvôli chuťovým averziám či lenivosti a niekedy aj tráviacim problémom siahajú stále po rovnakých produktoch. 

Ak ste senior, alebo osoba, ktorá má problémy

Problémy s výživou svojho organizmu horčíkom môžu mať aj starší ľudia, tí, ktorí pijú veľké množstvo alkoholu alebo tí, ktorí bojujú s cukrovkou 2. typu.

Konzumácia pri nedostatku 

Signály z organizmu

Keď nemáte vedomý prehľad o zložení vašej stravy a frekvencii konzumácie horčíka, ako aj o veľkosti jeho jednotlivých porcií, určité príznaky sú dôležitou indikáciou pre užívanie konzumácie horčíku. Medzi príznaky nedostatku horčíku patrí únava a bolesť hlavy, svalová slabosť a koncentrácia, ako aj bolestivé svalové kŕče.

Kedy sa ešte oplatí konzumovať horčík?

ALLNUTRITION TRI MAGNESIUM + POTASSIUM

Časom sa môže zhoršiť aj tolerancia stresu a môžu sa objaviť problémy so spánkom či kontrolou krvného tlaku. Stojí za to vedieť, že vzhľadom na účasť horčíka na stavbe kostí môže jeho dlhodobý nedostatok prispievať aj k oslabeniu kostry a zvyšovať jej náchylnosť k poškodeniu. 

Citrát horečnatý a malát – rozdiely

Existuje široký výber rôznych zlúčenín s horčíkom „v hlavnej úlohe“. Samotný prvok bez akýchkoľvek funkčných prísad, ako je napríklad kyselina citrónová alebo kyselina jablčná, sa nepoužíva, pretože by sa rýchlo vylúčil bez šance na doplnenie zásob v kľúčových tkanivách a bunkách. Aditíva vo forme diskutovaných organických kyselín umožňujú predĺžené uvoľňovanie horčíka z tráviaceho traktu do krvného obehu a uľahčujú prienik do špecifických tkanív.

Citrát sa však od malátu líši molekulovou hmotnosťou, ktorá je v prípade citrátu takmer trikrát vyššia. Jeden experiment ukázal lepšiu absorpciu malátu horečnatého, ale bol vykonaný na potkanoch. U ľudí je ťažké vystopovať rozdiely ako účinnosť absorpcie do mozgu alebo svalov, ktoré boli pozorované napríklad u myší. 

Zdroje:

  • Uysal, N., Kizildag, S., Yuce, Z., Guvendi, G., Kandis, S., Koc, B., Karakilic, A., Camsari, U. M., & Ates, M. (2019). Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best?. Biological trace element research, 187(1), 128–136. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1351-9
  • Ates, M., Kizildag, S., Yuksel, O., Hosgorler, F., Yuce, Z., Guvendi, G., Kandis, S., Karakilic, A., Koc, B., & Uysal, N. (2019). Dose-Dependent Absorption Profile of Different Magnesium Compounds. Biological trace element research, 192(2), 244–251. https://doi.org/10.1007/s12011-019-01663-0

 

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný