Srvátkový proteín je jedným z najpoužívanejších zdrojov bielkovín v športovej suplementácii a klinickej výžive. Jej vysoká biologická hodnota, bohatý aminogram a rýchla vstrebateľnosť z nej robia cenenú zložku bielkovinových doplnkov. Medzi prípravkami dostupnými na trhu sa srvátkové bielkoviny líšia stupňom čistenia a koncentráciou bielkovín, čo určuje ich výživovú hodnotu a funkčnosť. Čím vyšší je obsah srvátkových bielkovín vo výživovom prostriedku, tým lepšie je jeho zloženie.
![]()
- Tvorba srvátkových bielkovín
- Srvátka v kuchyni
- Rozdiely v živinách srvátky
- Účinky proteínu WPC - čo hovorí vedecký výskum?
Tvorba srvátkových bielkovín
Srvátka je tekutý vedľajší produkt pri výrobe syra alebo kazeínu. Výsledkom koagulácie mliečnych bielkovín a oddelenia syreniny je tekutina, ktorá obsahuje srvátkové bielkoviny rozpustené vo vode, laktózu, malé množstvo tuku a minerálne látky. Srvátka potom prechádza procesom ultrafiltrácie alebo mikrofiltrácie, pri ktorom sa odstránia väčšie molekuly a zvyšné zložky sa zahustia.
Ďalšou fázou je sušenie, pri ktorom vzniká prášok s vysokým obsahom bielkovín. Konečný výrobok môže mať rôzne formy vrátane srvátkového proteínového koncentrátu (WPC), izolátu (WPI) alebo hydrolyzátu (WPH) v závislosti od stupňa čistenia.
Srvátka v kuchyni
![sfd wpc 82]()
Srvátka v tekutej forme sa už po stáročia používa pri varení a v potravinárskom priemysle. Vďaka svojej mierne sladkej chuti a vysokej výživovej hodnote sa používala ako prísada do nápojov alebo pečiva. Dnes sa srvátka okrem iného používa pri výrobe fermentovaných nápojov, jogurtov, mliečnych dezertov a pečiva.
V cukrárenskom priemysle sa používa ako prísada na zlepšenie textúry a výživovej hodnoty výrobkov a v potravinárskej technológii sa srvátkové bielkoviny používajú na obohatenie výrobkov o kompletné bielkoviny. Vo výžive zvierat je srvátka dôležitou zložkou krmiva, pretože poskytuje vysokokvalitné aminokyseliny a energiu z laktózy.
Upozornenie
Vysoko koncentrovanú srvátkovú bielkovinu si však netreba zamieňať so srvátkovým práškom alebo tekutinou - iba srvátková bielkovina je žiaducim produktom pre športovcov a ľudí na diéte.
Rozdiely v živinách srvátky
![žena a muž - bielkovinová výživa]()
Proteínové doplnky na báze srvátky sa líšia predovšetkým koncentráciou bielkovín v sušine, ktorá ovplyvňuje ich výživovú hodnotu, a obsahom ďalších zložiek, ako je laktóza alebo tuk. Najbežnejšími formami sú srvátkové proteínové koncentráty (WPC) s obsahom bielkovín 70 % až 82 %. Pri porovnávaní WPC 80 a WPC 82 je kľúčový rozdiel v ich zložení - vyššie koncentrovaný WPC 82 má menej laktózy a tuku.
Vyšší obsah srvátky v živine znamená lepší profil aminokyselín, najmä pokiaľ ide o prítomnosť leucínu, izoleucínu a valínu, aminokyselín s rozvetveným reťazcom (BCAA), ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri syntéze svalových bielkovín. Okrem toho vyššia čistota výrobku minimalizuje riziko tráviacich problémov, čo je dôležité pre osoby s intoleranciou laktózy alebo potravinovou citlivosťou.
Účinky proteínu WPC - čo hovorí vedecký výskum?
Budovanie svalov
Srvátkový proteín je jedným z najlepšie vstrebateľných proteínov s vysokou biologickou hodnotou. Analýza výsledkov 13 štúdií ukázala, že zlepšuje schopnosť svalov správne pracovať až 96 hodín po cvičení. V štúdii s 837 účastníkmi suplementácia srvátkových bielkovín v kombinácii s odporovým tréningom zvýšila beztukovú telesnú hmotnosť (+0,46 kg), znížila tukovú hmotnosť (-0,62 kg) a zlepšila svalovú silu, najmä u ľudí vo veku < 40 rokov, hoci môže podporiť rozvoj svalov aj u starších ľudí.
Úbytok hmotnosti
Ďalšia metaanalýza potvrdila, že srvátkový proteínový koncentrát pomohol znížiť telesnú hmotnosť (-0,56 kg), zvýšiť svalovú hmotu (+0,77 kg) a znížiť tukovú hmotu (-1,12 kg), pričom zlepšil krvný tlak, hladinu glukózy a lipidov. Dlhšia suplementácia (> 12 týždňov) môže ďalej znížiť hladinu triglyceridov.
Účinky na zdravie
WP v kombinácii s cvičením podporuje zníženie LDL a celkového cholesterolu a vyššie dávky (> 30 g/deň) môžu podporiť kontrolu krvného tlaku u osôb s nadváhou. Bolo tiež preukázané, že môže znížiť chuť do jedla a obmedziť príjem kalórií. Môže tiež znížiť hladinu C-reaktívneho proteínu (CRP), najmä u ľudí so základným zvýšeným zápalom.
Zdroje:
- Davies RW, Carson BP, Jakeman PM. The Effect of Whey Protein Supplementation on the Temporal Recovery of Muscle Function Following Resistance Training: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Feb 16;10(2):221. doi: 10.3390/nu10020221. PMID: 29462923; PMCID: PMC5852797.
- Cuyul-Vásquez I, Pezo-Navarrete J, Vargas-Arriagada C, Ortega-Díaz C, Sepúlveda-Loyola W, Hirabara SM, Marzuca-Nassr GN. Effectiveness of Whey Protein Supplementation during Resistance Exercise Training on Skeletal Muscle Mass and Strength in Older People with Sarcopenia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 Aug 2;15(15):3424. doi: 10.3390/nu15153424. PMID: 37571361; PMCID: PMC10421506.
- Kuo YY, Chang HY, Huang YC, Liu CW. Effect of Whey Protein Supplementation in Postmenopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2022 Oct 10;14(19):4210. doi: 10.3390/nu14194210. PMID: 36235862; PMCID: PMC9572824.
- Connolly G, Wang Y, Bergia RE, Davis EM, Byers AW, Reed JB, Campbell WW. Whey Protein Supplementation and Type 2 Diabetes Mellitus Risk Factors: An Umbrella Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Curr Dev Nutr. 2023 Oct 14;7(12):102017. doi: 10.1016/j.cdnut.2023.102017. PMID: 38076400; PMCID: PMC10709019.
- Wirunsawanya K, Upala S, Jaruvongvanich V, Sanguankeo A. Whey Protein Supplementation Improves Body Composition and Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Am Coll Nutr. 2018 Jan;37(1):60-70. doi: 10.1080/07315724.2017.1344591. Epub 2017 Oct 31. PMID: 29087242.
- Zhou LM, Xu JY, Rao CP, Han S, Wan Z, Qin LQ. Effect of whey supplementation on circulating C-reactive protein: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2015 Feb 9;7(2):1131-43. doi: 10.3390/nu7021131. PMID: 25671415; PMCID: PMC4344580.
- Li M , Liu F . Effect of whey protein supplementation during resistance training sessions on body mass and muscular strength: a meta-analysis. Food Funct. 2019 May 22;10(5):2766-2773. doi: 10.1039/c9fo00182d. PMID: 31041966.
- Mollahosseini M, Shab-Bidar S, Rahimi MH, Djafarian K. Effect of whey protein supplementation on long and short term appetite: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2017 Aug;20:34-40. doi: 10.1016/j.clnesp.2017.04.002. Epub 2017 May 8. PMID: 29072167.
- Vajdi M, Musazadeh V, Zareei M, Adeli S, Karimi A, Hojjati A, Darzi M, Shoorei H, Abbasalizad Farhangi M. The effects of whey protein on blood pressure: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2023 Sep;33(9):1633-1646. doi: 10.1016/j.numecd.2023.05.025. Epub 2023 May 26. PMID: 37419751.
- Hajizadeh-Sharafabad F, Sharifi Zahabi E, Tarighat-Esfanjani A. Role of whey protein in vascular function: a systematic review and meta-analysis of human intervention studies. Br J Nutr. 2022 Aug 28;128(4):659-672. doi: 10.1017/S0007114521003676. Epub 2021 Sep 13. PMID: 34511143.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.