Brusnice sú popri sultánkach, datliach alebo marhuliach obľúbeným sušeným prídavkom do ovsených vločiek, omelety a iného zaujímavého pečiva. Málokto vie, čo sa v brusniciach skrýva, čím sú pre náš organizmus prospešné, čím sú známe a aké je ich využitie v kuchyni. Tieto a ďalšie otázky vám predstavím v nasledujúcom článku.
- Pár slov o brusniciach....
- Zdravotné vlastnosti brusníc
- Brusnice v kuchyni
- Brusnicové sušienky
- Kontraindikácie
- Zhrnutie
Pár slov o brusniciach....
Brusnica je pomerne nízky ker, pretože dorastá do výšky približne 1,5 metra, s malými červenými plodmi, ktoré vyzerajú ako čučoriedky. Je prekvapujúce, že na takýto malý krík môže priniesť až 3 kilogramy plodov. Jeho kvety majú bielu a ružovú farbu a vraj vyzerajú ako zobák žeriava.
V súčasnosti sa pestujú najmä veľkoplodé brusnice, ktoré pochádzajú zo Severnej Ameriky. Pestuje sa najmä v Kanade, USA, Holandsku a Veľkej Británii. Brusnice sa od nepamäti využívajú na rôzne účely vrátane úspešného liečebného využitia, ale aj na predĺženie trvanlivosti potravín, ako je napríklad mäso.
Čerstvé brusnice nie sú na trhu ľahko dostupné, ale sušené brusnice, brusnicové džemy a brusnicové šťavy sú ľahko dostupné. Brusnice obsahujú mnoho cenných vitamínov a minerálov a spotrebitelia ich podceňujú. Toto mäsité ovocie s mierne trpkou chuťou je skutočnou vitamínovou bombou, po ktorej by mal siahnuť každý.
Zdravotné vlastnosti brusníc
Brusnice majú silný antibakteriálny účinok, a preto môžu bojovať proti infekciám močových ciest. Ochranný účinok brusnicovej šťavy je okrem iného spôsobený prítomnosťou kyseliny hippurovej, ktorá má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Okrem toho pitie brusnicovej šťavy sťažuje baktériám E.coli (až 90 % infekcií močových ciest je spôsobených týmito baktériami) priľnutie na steny našich močových ciest, pretože predtým, ako dôjde k infekcii, sa baktérie musia prichytiť na steny močových ciest a látky obsiahnuté v brusniciach tomuto procesu zabraňujú, takže baktérie sa z nášho tela vyplavia močom.
Ľuďom, ktorí sú náchylní na infekcie močových ciest, sa odporúča užívať brusnice (v rôznych formách), aby sa predišlo prípadnému opakovaniu ochorenia. Za zmienku stojí, že brusnice majú vďaka prítomnosti flavonoidov podobný účinok aj na baktérie Helicobacter pylori, ktoré sú hlavným vinníkom vzniku vredov.
Látky obsiahnuté v brusniciach zabraňujú baktériám usadiť sa v žalúdočnej sliznici. Okrem toho majú brusnice aj probiotické vlastnosti, ktoré podporujú rast prospešnej črevnej mikroflóry. Pitie šťavy výrazne pomáha ničiť baktérie H.pylori, preto sa odporúča aj počas liečby antibiotikami.
Látky obsiahnuté v brusniciach vytvárajú na zuboch „povlak“, ktorý sťažuje priľnutie baktérií k zubnej sklovine, čo znižuje výskyt paradentózy a ochorení ďasien. Pravidelné pitie brusnicovej šťavy výrazne znižuje riziko aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení, a to všetko vďaka bioflavonoidom, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín a rozširujú cievy.
Brusnice majú navyše schopnosť chrániť mozgové bunky pred poškodením, ku ktorému často dochádza pri mŕtvici alebo infarkte. Plody brusníc majú vlastnosť čistiť naše telo od toxínov, preto sú ideálnou zložkou pri redukčnej diéte, ale nielen pri nej.
Od nepamäti sa brusnice používajú aj na zlepšenie nášho zdravia v prípade prechladnutia, angíny alebo reumatických ochorení. Ako vidíte, pravidelná konzumácia brusníc má pomerne veľa zdraviu prospešných účinkov, nie je možné vymenovať ich všetky, pretože niektoré z nich ešte neboli dôkladne otestované - napríklad to, že konzumácia brusníc znižuje riziko vzniku rakoviny alebo herpesu.
Výživová hodnota
100 g sušených brusníc poskytuje 308 kcal, vrátane:
- 0,07 g bielkovín
- 1,37 g tuku (z toho 0,1 g nasýtených mastných kyselín, 0,19 g mononenasýtených mastných kyselín, 0,65 g polynenasýtených mastných kyselín)
- 82,6 g sacharidov
- 5,7 g vlákniny
Vitamíny
- 3,8 µg vitamínu K
- 0,2 mg vitamínu C
- 1,07 mg vitamínu E
- 0,007 mg vitamínu B1
- 0,016 mg vitamínu B2
- 0,990 mg vitamínu B3
- 0,038 mg vitamínu B6
- 0,217 mg kyseliny pantoténovej
Minerálne zložky
- 10 mg vápnika
- 0,53 mg železa
- 40 mg draslíka
- 0,08 mg medi
- 0,27 mg mangánu
- 0,5 µg selénu
- 3 mg sodíka
- 5 mg horčíka
- 8 mg fosforu
- 0,11 mg zinku
Brusnice v kuchyni
Sušené ovocie je v našich kuchyniach veľmi obľúbené. Zatiaľ čo marhule, sušené slivky alebo sultánky používame často, brusnice sú podceňované, avšak sušené ovocie je nielen prirodzenou sladkosťou, ale aj bohatstvom vitamínov, ktoré sa oplatí pozvať do vašej kuchyne. Brusnice dodajú vašim ovseným vločkám alebo kaši iný vzhľad. Brusnice sú ideálne ako doplnok k sladkým dezertom, či už zmrzlinovým alebo želé, pretože sa k nim veľmi dobre hodia a vyzerajú dobre aj ako dekorácia taniera.
Čerstvé ovocie má veľmi kyslú chuť, ale je ideálne na konzervovanie. Okrem iného sa z nich vyrábajú konzervy, šťavy a tinktúry, ktorých blahodarné účinky možno využiť pri infekcii.
Za zmienku stojí, že brusnice sú jedným z mála druhov ovocia, z ktorého sa dá pripraviť naozaj chutná omáčka, napríklad k mäsu, ktorá dodá jedlu lahodný nádych. Okrem toho sa sušené brusnice dajú použiť aj na prípravu rôznych druhov pečiva - muffinov, ovsených koláčov alebo pudingových koláčov.
Brusnice dobre znášajú aj vysoké teploty; tepelná úprava neničí antibakteriálne zlúčeniny, ktoré obsahujú. Ovocné alebo zeleninové šaláty môžeme obohatiť aj pridaním hrsť brusníc podľa chuti. Aj obyčajný tvaroh alebo prírodný jogurt, do ktorého pridáme brusnice, získa novú, jedinečnú chuť.
Brusnicové sušienky
Zloženie:
Príprava:
Banán roztlačte vidličkou, pridajte k nemu ovsené vločky, sušené brusnice a drvené vlašské orechy a všetko dôkladne premiešajte. Pridáme 15 g kokosovej múky. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia a na plech vyložený papierom na pečenie vytvarujeme okrúhle sušienky. Pečieme, kým nezhnednú, približne 12-15 minút.
Vychutnajte si ich!
Kontraindikácie
Brusnice, napriek ich priaznivým účinkom na náš organizmus, nemôže konzumovať každý. Obsahuje značné množstvo oxalátov, a ak sa oxaláty nachádzajú v našom tele vo veľkom množstve, majú tendenciu kryštalizovať, preto je pre ľudí s obličkovými kameňmi veľmi dôležité, aby sa vyhýbali produktom, ktoré obsahujú brusnice.
Okrem toho tieto oxaláty bránia vstrebávaniu vápnika v čreve, preto sa konzumácia brusníc vo veľkom množstve neodporúča ľuďom s ochoreniami kostí, ako je napríklad: osteoporóza. Neodporúča sa ani ľuďom, ktorí užívajú antikoagulanciá obsahujúce warfarín, pretože látky v brusniciach bránia odstraňovaniu warfarínu z tela, čo zvyšuje jeho účinok a môže viesť až ku krvácaniu.
Ako vidíte, aj lieky môžu škodiť. Preto by sa všetko malo zavádzať s rozumom a mali by ste sledovať svoje telo a jeho reakciu na danú zložku potraviny, potom sa vyhnete nepríjemnostiam.
Zhrnutie
Brusnica je ovocie, ktoré zohráva v zdravej výžive pomerne dôležitú úlohu. V našom jedálnom lístku by mala byť trvalo prítomná v rôznych podobách, aby sme mohli využívať jej cenné vlastnosti. Brusnice môžeme konzumovať čerstvé, sušené alebo vo forme džúsu, pre každého sa niečo nájde. Zvyčajne ju konzumujeme ako prílohu k rôznym jedlám. Možno by sme jej mali dať šancu a urobiť z nej trvalú súčasť nielen nášho jedálneho lístka, ale aj hlavného hosťa na našich tanieroch.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.