Čo pomáha pri chronickej zápche?

Chronická zápcha je problém, ktorý postihuje mnoho ľudí po celom svete. Tento stav môže ovplyvňovať každodenné fungovanie a vyznačuje sa príznakmi, ako sú zriedkavé vyprázdňovanie, tvrdá stolica a bolesť brucha. Hoci mnoho ľudí hľadá úľavu prostredníctvom zmien v stravovaní, doterajšie lekárske odporúčania sa zameriavali predovšetkým na všeobecné odporúčania jesť viac vlákniny alebo piť dostatok vody, bez toho, aby poskytovali podrobné informácie o tom, čo skutočne funguje.

žena – bolesti brucha, zápcha

  1. Odborné odporúčania založené na dôkazoch
  2. Diétne metódy liečby chronickej zápchy
  3. Výživná strava
  4. Kedy navštíviť lekára v prípade chronickej zápchy
  5. Zhrnutie

Odborné odporúčania založené na dôkazoch

Britská dietetická asociácia (BDA) po prvýkrát vypracovala komplexné, na dôkazoch založené stravovacie odporúčania pre dospelých s chronickou zápchou, ktoré vychádzajú z výsledkov 75 klinických štúdií. Odporúčania boli uverejnené 13. októbra 2025 v časopise Journal of Human Nutrition and Dietetics. Odporúčania identifikujú konkrétne potraviny, doplnky stravy a nápoje, ktoré môžu zmierniť príznaky, a odhaľujú, ktoré populárne lieky môžu byť úplne neúčinné.

Diétne metódy liečby chronickej zápchy

Na vypracovanie nových usmernení BDA zriadila riadiaci výbor pre usmernenia, ktorý pozostával zo siedmich odborníkov v oblasti výživy, dietetiky, gastroenterológie a fyziológie čriev. Cieľom štúdie bolo preskúmať všetky vedecké dôkazy o diétnych prístupoch k liečbe chronickej idiopatickej zápchy u zdravých dospelých. Sekundárna zápcha – spôsobená iným ochorením alebo liekmi – nebola predmetom štúdie, hoci výskumníci tvrdia, že výsledky možno opatrne aplikovať aj v takýchto prípadoch.

Tím vykonal štyri systematické prehľady a metaanalýzy, z ktorých každý sa zameriaval na inú kategóriu diétnych intervencií:

  • doplnky vlákniny
  • probiotické a synbiotické doplnky
  • dietné, vitamínové a minerálne doplnky
  • potraviny, nápoje a celozrnné diéty

Aby sa zabezpečila vysoká kvalita vedeckých dôkazov o doplnkoch, boli zahrnuté iba randomizované kontrolované štúdie.

Doplnky vlákniny

Psyllium sa ukázalo ako najúčinnejší doplnok vlákniny, ktorý zvýšil počet ľudí, ktorí pocítili úľavu, zvýšil frekvenciu stolice a zmiernil jej tvrdosť.

"Psyllium je rastlina, ktorá sa často používa pri výrobe laxatív na báze prírodných zložiek. Prechádza priamo cez náš tráviaci systém a zvyšuje frekvenciu stolice." Łukasz Domeracki – MSc v potravinárskej technológii

Probiotiká a synbiotiká

Probiotiká

Celkovo probiotiká mierne zvýšili šancu na zlepšenie symptómov a zvýšenie frekvencie stolice, hoci účinky sa značne líšili v závislosti od kmeňa. Baktéria Bifidobacterium lactis zvýšila frekvenciu stolice, ale nezlepšila jej konzistenciu, zatiaľ čo probiotiká s viacerými kmeňmi mierne zmäkčili stolicu. Len málo kmeňov vykazovalo konzistentné prínosy z hľadiska celkových symptómov a žiadny kmeň nemožno odporučiť pre všetky prípady zápchy. Nežiaduce účinky boli vo všeobecnosti mierne.

Synbiotiká, t. j. doplnky kombinujúce probiotiká a prebiotiká, nezlepšili frekvenciu stolice, jej konzistenciu ani celkové symptómy. Treba však priznať, že na túto tému existuje stále príliš málo výskumov.

Minerálne a rastlinné doplnky

Oxid horečnatý zlepšil všeobecné príznaky zápchy aj kvalitu života, hoci kvalita vedeckých údajov je priemerná... Senna, napriek svojej popularite, nepreukázala konzistentné prínosy z hľadiska reakcie na liečbu alebo frekvencie stolice.

Špecifické potraviny

Kiwi zmierňovalo niektoré symptómy, ako napríklad bolesť brucha a pocit neúplného vyprázdnenia, a môže byť vhodnejšie ako psyllium u ľudí náchylných na nadúvanie a plynatosť. Ražný chlieb zvýšil frekvenciu stolice, ale tiež mierne zhoršil celkové skóre gastrointestinálnych symptómov v porovnaní s bielym chlebom, hoci tento účinok bol malý a nemusí byť relevantný pre všetkých pacientov.

Nápoje

Voda s vysokým obsahom minerálov – obzvlášť bohatá na horčík a sírany – bola účinnejšia ako voda s nízkym obsahom minerálov pri zmäkčovaní stolice alebo častejšom vyprázdňovaní ako voda s nízkym obsahom minerálov. V porovnaní s vodou s nízkym obsahom minerálov však nezlepšila celkové symptómy, bolesti brucha ani kvalitu života.

Výživná strava

Prekvapivo, výskumníci našli len jednu randomizovanú štúdiu o strave bohatej na vlákninu ako celok a nenašli žiadne kvalifikované dôkazy na podporu iných stravovacích vzorcov, ako je stredomorská strava. V dôsledku toho nebolo možné vydať žiadne odporúčania týkajúce sa stravy založenej na celozrnných potravinách.

Vieme však veľmi dobre, že strava, ktorá zabraňuje zápche, by mala obsahovať pestrú, minimálne spracovanú stravu, produkty s prírodnými baktériami, ako je kefír, nakladaná zelenina atď., ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, zdravé tuky, ako je olivový olej, a samozrejme dostatočné množstvo tekutín. Okrem toho stojí za to venovať pozornosť nielen tomu, čo sa ocitne na vašom tanieri, ale aj spôsobu, akým jedlá konzumujete. Pozorné stravovanie, ktoré sa zameriava na pomalé a dôkladné žuvanie jedla, môže tiež pomôcť tráveniu.

Kedy navštíviť lekára v prípade chronickej zápchy

žena - bolesť brucha

Samozrejme, existujú situácie, keď zmeny stravovania a životného štýlu nestačia a mali by ste vyhľadať odbornú pomoc, aby ste sa uistili, že neexistuje žiadny vážnejší problém, ktorý by bolo potrebné riešiť.

Tiež stojí za to navštíviť lekára, ak sa u vás vyskytnú takéto príznaky:

  • vyprázdňovanie dvakrát alebo menej za týždeň
  • nezvyčajné zmeny tvaru, farby alebo zápachu stolice
  • časté žalúdočné ťažkosti alebo nadúvanie
  • neplánovaná alebo nevysvetliteľná strata hmotnosti
  • vracanie
  • silná a pretrvávajúca bolesť brucha
  • náhle alebo silné nadúvanie brucha
  • krv v stolici
  • horúčka

Zhrnutie

Kombináciou vedecky podložených stravovacích stratégií a zdravého životného štýlu môže väčšina ľudí s chronickou zápchou dosiahnuť výrazné zlepšenie. V prípade potreby však neváhajte vyhľadať odbornú pomoc.

Zdroje:

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2468125321001114
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.70133 
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD