Strava je jedným z kľúčových prvkov starostlivosti o stav mozgu a nervovej sústavy. Funkcie ako udržiavanie koncentrácie, podpora kreativity, optimalizácia schopnosti pamätania si, či schopnosť rozhodovať sa a odolnosť voči stresu si vyžadujú kvalitnú výživu.
Na plnenie týchto úloh musí telo syntetizovať určité zlúčeniny, ako aj zmierniť vplyv iných zlúčenín, čo pri absencii vhodných substrátov nie je možné. Na zlepšenie určitých procesov potrebných na správne fungovanie mozgu je niekedy najjednoduchšie siahnuť po doplnkoch, pretože zabezpečujú vysoké a rovnomerné dávkovanie.
Omega-3 mastné kyseliny
Výživové doplnky s obsahom omega-3 mastných kyselín, presnejšie kyseliny EPA (kyselina eikozapentaénová) a DHA (kyselina dokozahexaénová), patria medzi najúčinnejšie doplnky stravy podporujúce mozgovú činnosť a koncentráciu.
Zvýšený prísun týchto kyselín v strave predkov človeka pravdepodobne viedol k zvýšeniu hmotnosti a objemu mozgu. Podľa najnovších vedeckých výskumov dokážu zmierniť zmeny nálad a depresie, ktoré výrazne sťažujú schopnosť sústrediť sa. Čoraz viac sa navyše spomína aj ochranná úloha kyselín EPA a DHA v súvislosti s alzheimerovou chorobou, ktorá sa prejavuje postupnou degradáciou rozpoznávacích funkcií.
Rastlinné prípravky
Existuje množstvo rastlín so známym chemickým zložením a účinkami na funkčnosť mozgu a schopnosť udržiavať si koncentráciu. Niektoré z nich fungujú na základe stimulácie činnosti nervového systému (pri nedostatku energie a motivácie), kým iné môžu byť užitočné pri potláčaní negatívnych rušivých vplyvov (kedy je ťažké sústrediť sa a udržať si výkonnosť). Vhodnými príkladmi sú „stimulanty“: rozchodnica ružová (Rhodiola rosea) a bakopa drobnolistá (Bacopa monnieri), prípadne „upokojovače“: konope siate (Cannabis sativa) a vitánia spavá (ašvaganda).
Dôležité sú aj rastliny bohaté na antioxidačné látky s ochranným potenciálom z hľadiska nervovej sústavy. Nedostatok tejto ochrany môže viesť k zápalom, „oslabeniu“ nervových buniek a narušeniu kognitívnych procesov.
V tejto súvislosti môžu výrazne pomáhať okrem iného kurkuma, zelený čaj, kakao, káva, červené víno alebo citrusy. Za pozornosť stojí aj priama stimulácia nervovej sústavy, ktorú ponúka kofeín a podobné látky obsiahnuté v káve, čaji či kakau. Treba si však uvedomiť, že užívanie príliš vysokých dávok môže niekedy zmeniť účinok týchto zlúčenín a vyvolať efekt pôsobiaci opačným spôsobom než bol zamýšľaný účinok.
Vitamíny a minerálne zložky
Z hľadiska koncentrácie je dôležitý aj obsah vitamínov a minerálov vo výžive. Priamu účasť na prenose nervových impulzov zohráva okrem iného aj vitamín B6 a B12. S vitamínmi skupiny B vhodne „spolupracuje” napr. horčík alebo zinok. Nedostatky týchto zlúčenín patria medzi potenciálne príčiny porúch prenosov neurologických signálov.
Pri správnom fungovaní mozgu a množstve regulačných systémov nepriamo súvisiacich s nervovým systémom zohráva dôležitú úlohu aj vitamín D – považuje sa dokonca za neurohormón. Okrem toho vitamín D spolu s vitamínom E a selénom plnia ochranné funkcie vzhľadom k bunkám tela, čo je okrem iného veľmi dôležité pri procesoch starnutia alebo pri vysokej stresovej záťaži.
Z hľadiska koncentrácie je dôležité nezabudnúť na cholín, ktorý bol v istom období dejín zdravej výživy zaraďovaný medzi vitamíny. Je prekurzorom pri produkcii jedného z najdôležitejších stimulujúcich neurotransmiterov – acetylcholínu. Priamo sa podieľa na procesoch myslenia aj schopnosti pamätania si, ale aj na práci svalov.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.