Začiatky skúmania glukosamínu siahajú už 20. rokov 20. storočia. Už v tom čase sa zistilo, že je dôležitou zložkou kĺbovej chrupavky. Počas druhej svetovej vojny bola práca prerušená, ale koncom 90. rokov boli v renomovanom lekárskom časopise The Lancet uverejnené výsledky klinickej štúdie o glukosamíne. To prispelo k výrazne zvýšenému záujmu vedcov a lekárov o tento prvok. V súčasnosti je glukosamín široko používaný ako výživový doplnok stravy zameraný na zlepšenie zdravia kĺbov.
- Čo je glukosamín?
- Ako pôsobí glukosamín?
- Kedy sa glukosamín používa?
- Ako sa glukosamín podáva?
- Alergia na mäkkýše a iné kontraindikácie
Čo je glukosamín?
Glukosamín je aminocukor, zlúčenina kombinujúca vlastnosti bielkovín a sacharidov, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele, najmä v kĺbovej chrupavke. Hoci si telo dokáže glukosamín syntetizovať, môže pochádzať aj zvonka, konkrétne z potravín alebo výživových doplnkov.
Glukosamín sa syntetizuje z glukózy prostredníctvom biochemických zmien v tele, ktoré začínajú premenou glukózy na aminokyselinu glutamín.
Glukosamín je rozpustný vo vode a má zásadité pH, blízke neutrálnemu. Vyznačuje sa amfoternými vlastnosťami, čo znamená, že svoju reakciu prispôsobuje v závislosti od pH prostredia a prítomnosti kyselín a zásad. Svojou štruktúrou sa do istej miery podobá glukóze.
Ako pôsobí glukosamín?
Komu sa odporúča používať glukosamín
Používanie glukosamínu sa odporúča najmä osobám s osteoartrózou, športovcom, osobám s aktívnym životným štýlom a starším ľuďom, ktorí trpia stuhnutosťou a bolesťou kĺbov. Glukosamín je zlúčenina potrebná na syntézu proteoglykánu a glykozaminoglykánov (GAG), ktoré patria medzi hlavné zložky kĺbovej chrupavky.
Účinok glukozamínu
GAG, ako je chondroitín a kyselina hyalurónová, dodávajú kĺbovej chrupavke pružnosť a flexibilitu. Chránia pred poškodením a účinkami starnutia tkaniva. Okrem toho môže glukosamín ovplyvňovať syntézu kolagénu, ktorý je ďalšou dôležitou zložkou kĺbovej chrupavky a z neho sú zložené všetky tkanivá v tele.
Protizápalový účinok
Pozornosť sa venuje aj antioxidačným a protizápalovým účinkom glukosamínu a inhibícii aktivity prozápalových faktorov. Týmto spôsobom môže prispieť k zníženiu bolesti a zápalu pri ochorení kĺbov.
Účinok na črevá
Ďalej je tu pôsobenie glukosamínu, ktoré nie je priamo spojené so zdravými kĺbmi. Táto zlúčenina nie je úplne stráviteľná ľudským tráviacim traktom, ale tento proces podporujú probiotické baktérie v črevách.
Glukosamín teda môže stimulovať zdraviu prospešnú črevnú mikroflóru, v tejto oblasti však je potrebný ďalší výskum, ktorý by povedal viac, napríklad ktoré baktérie prechádzajú najväčšou kvantitatívnou zmenou.
Kedy sa glukosamín používa?
Osteoartróza
Glukosamín je prirodzená zložka kĺbovej chrupavky, ktorá sa používa ako výživový doplnok na liečbu osteoartrózy. Používanie glukosamínu môže pomôcť zmierniť bolesti kĺbov, zlepšiť pohyblivosť a zmierniť zápal.
Bojové športy a starší ľudia
Tento účinok môžu využívať aj športovci a tí, ktorí sa fyzicky aktívne venujú rekreačným činnostiam. Platí to najmä pre športy, pri ktorých ste vystavení pravidelným úderom do tkanív, najmä pri kontaktných športoch, ako sú bojové športy. Aj starší ľudia môžu v dôsledku starnutia buniek a tkanív zápasiť s problémami s kĺbmi, na ktoré môže pomôcť glukosamín.
Riziko nedostatku
Nedostatok tejto zlúčeniny v kĺboch prispieva k možnosti pádov a zranení, ktoré môžu staršie osoby znehybniť, a znehybnenie vedie k ďalšej degenerácii kĺbov.
Je treba taktiež poznamenať, že dobré zdroje glukosamínu sa v strave často nekonzumujú. Okrem iného sa nachádza v mäkkýšoch, ktoré pravdepodobne nepatria medzi základné potraviny diéty, či už z dôvodu ceny a dostupnosti alebo chuťových preferencií.
Problém s príjmom a výživové doplnky
Biologická dostupnosť glukosamínu zo stravy nepresahuje viac ako desať aj niekoľko percent, takže ak chceme zvýšiť dostupnosť tejto zlúčeniny pre organizmus, jedinou možnosťou je jej suplementácia.
Otázka vegánov
Treba poznamenať, že vegáni vôbec nedodávajú telu glukosamín. Neplatí to len pre glukosamín, ale aj pre chondroitín alebo kolagén.
Ako sa glukosamín podáva?
Glukosamín na výrobu výživových doplnkov sa získava z chitínu, číže komplexnejšej formy glukosamínu nachádzajúceho sa v škrupinách mäkkýšov, ako sú krevety, homáre alebo kraby. Chitín sa mení na chitíny a potom sa hydrolyzuje (rozkladá) na jednoduchšie zlúčeniny, ako je napríklad práve spomínaný glukosamín.
Prírodné zdroje
V glukosamínových prípravkoch sa zvyčajne nachádza vo forme soli, napríklad glukosamín sulfátu, ktorý pochádza z prírodných zdrojov. Je to zlúčenina, ktorá je všeobecne uznávaná ako bezpečná a dobre tolerovaná.
Štandardné porcie
Typické dávkovanie glukosamínu závisí od formy doplnku, v ktorej je k dispozícii. Najčastejšie používanou formou sú tablety alebo kapsuly, ktoré obsahujú až 500 mg glukosamín sulfátu v jednej jednotke. Dávky glukosamínu závisia aj od zdravotného stavu a účelu suplementácie, ako aj od telesnej hmotnosti alebo výšky.
Denná dávka
Zvyčajne sa glukosamín odporúča v dávkach okolo 1 200 mg dva alebo tri krát denne. Pri niektorých chorobách môže dávka dosiahnuť 2000 mg, ale mala by sa používať len po konzultácii s odborníkom. Suplementácia glukosamínom trvá zvyčajne približne 2 mesiace.
Ako dlho používať glukosamín a s čím ho kombinovať?
Dlhodobé používanie dlhšie ako 3 - 6 mesiacov by tiež stálo za konzultáciu s odborníkom.
Glukosamín sa často používa v kombinácii s chondroitínom, pretože obe zložky sú prirodzenými zložkami kĺbovej chrupavky a pôsobia synergicky, čím zvyšujú svoj účinok. Okrem iného, glukosamín sa môže kombinovať s inými doplnkami a zložkami stravy ako je MSM (metylsulfonylmetán), ktorý chráni pred oxidačným stresom a zároveň poskytuje síru na výrobu zlúčenín, ako je glukosamín alebo chondroitín.
Dôležitá kyselina hyalurónová a vitamíny
Za zmienku stojí aj kyselina hyalurónová, ktorej produkciu glukosamín zvyšuje a ktorá podporuje hydratáciu tkaniva. Okrem toho sú cenné vitamíny C a D3, ktoré tiež ovplyvňujú zdravie kĺbov a kostí. Vitamín C priamo ovplyvňuje syntézu kolagénových bielkovín, zatiaľ čo vitamín D má veľmi mnohostranné účinky vrátane tých, ktoré sa týkajú kostí a kĺbov. Tieto vitamíny majú antioxidačné a protizápalové účinky a okrem hospodárenia s kolagénom regulujú aj stav imunity.
Čas príjmu glukosamínu
Nie je veľký rozdiel, či sa glukosamín užíva ráno alebo večer. Často sa užíva s jedlom alebo spolu s inými výživovými doplnkami. Pri užívaní glukosamínu sa odporúča piť veľa vody, aby sa zabezpečila dostatočná hydratácia organizmu.
Alergia na mäkkýše a iné kontraindikácie
Existujú určité kontraindikácie používania glukosamínu, z ktorých hlavnou je alergia na mäkkýše. V niektorých prípadoch môže glukosamín spôsobiť alergické reakcie, ako je svrbenie alebo vyrážky a žalúdočné problémy. Tí, ktorí užívajú akékoľvek lieky vrátane antikoagulancií by sa mali pred užívaním glukosamínu poradiť so svojím lekárom.
Zdroje
- Reginster JY, Dudler J, Blicharski T, Pavelka K. Pharmaceutical-grade Chondroitin Sulfate is as effective as celecoxib and superior to placebo in symptomatic knee osteoarthritis: the ChONdroitin versus CElecoxib versus Placebo Trial (CONCEPT). Ann Rheum Dis. 2017;76(9):1537-1543. doi:10.1136/annrheumdis-2016-210860
- Towheed TE, Anastassiades TP, Shea B, Houpt J, Welch V, Hochberg MC. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2001;(1):CD002946. doi:10.1002/14651858.CD002946
- Pavelka K, Gatterova J, Olejarova M, Machacek S, Giacovelli G, Rovati LC. Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: a 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study. Arch Intern Med. 2002;162(18):2113-2123. doi:10.1001/archinte.162.18.2113
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.