Móda zdravého stravovania a používania produktov zo sekcie "superpotraviny" oslovuje čoraz širšie publikum, najmä tieto produkty používajú ľudia, ktorí chcú zlepšiť svoje zdravie, a tí, pre ktorých je dôležitá estetika postavy. Jedným z veľmi zaujímavých a hodnotných produktov, ktoré môžeme nájsť na pultoch s označením "zdravá výživa", sú bobule goji.
- Známe už roky, znovu ocenené a dnes
- Čo sú bobule goji?
- Cenné vlastnosti plodov goji
- Vitamíny a minerály obsiahnuté v týchto nenápadných plodoch
- Ako používať bobule goji v kuchyni?
- Ovseno-vajíčkové guľôčky s bobuľami goji
- Goji bobule, na čo si dať pozor?
- Zhrnutie
Známe už roky, znovu ocenené a dnes
Ich vlastnosti sa v prírodnej medicíne využívajú už mnoho a mnoho rokov. Čo obsahujú bobule goji? Aké sú ich výživové hodnoty? Ako ich môžeme využiť v kuchyni? Na tieto a ďalšie otázky vám odpoviem v nasledujúcom článku.
Čo sú bobule goji?
Bobule goji sú plody čínskej rastliny nazývanej trnka alebo trnka šarlátová. Názov „goji“ sa však vzťahuje len na plody tibetského tŕnia. Rastú v miernom a subtropickom podnebí Číny, Tibetu a Mongolska.
Rastlina je veľmi nenáročná na pestovanie a môže sa vysádzať aj samostatne, pričom treba mať na pamäti, že trnka potrebuje dobre slnečné miesto. Je odolný voči mrazu, ale aj voči suchu alebo vysokým teplotám, ako aj voči znečisteniu ovzdušia. Znáša aj nadmernú vlhkosť.
Trnka kvitne od júna do septembra. Kríky Lycium barbarum, na ktorých rastú bobule goji, sú silne rozvetvené a dorastajú do výšky od 1 do približne 3 metrov. Na druhej strane plody sú veľké asi 2 cm. Krík má tmavozelené listy, ktoré sú pomerne tuhé a tenké.
Pri zbere sa bobule vytrepávajú na špeciálne podložky a potom sa sušia na tienistom mieste. Čerstvé bobule goji by sa nemali dotýkať holými rukami, pretože potom dochádza k oxidačnému procesu a bobule môžu získať čiernu farbu. Bobule goji sú potravinou, ktorá sa stala stálicou na našom jedálnom lístku, obsahuje mnoho cenných vitamínov a minerálov a oceňuje ju coraz viac Poliakov.
Cenné vlastnosti plodov goji
Zdroj bielkovín
Tieto plody majú mnoho cenných vlastností. Sú plnohodnotným zdrojom bielkovín. Obsahujú 19 rôznych aminokyselín vrátane 8 esenciálnych aminokyselín, t. j. aminokyselín, ktoré musíme dodávať z potravy. Okrem toho obsahujú sacharidy a tuky vrátane nenasýtených mastných kyselín skupiny omega-6, ktoré sú zodpovedné za tvorbu hormónov, ale aj za správne fungovanie nášho mozgu a nervového systému.
Infekcie a imunita
V bobuliach goji sa za veľmi cennú zložku považuje komplex bioaktívnych polysacharidov LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Vykazuje protirakovinové a antioxidačné účinky, ale podporuje aj činnosť nášho imunitného systému. Okrem iného sa tieto bobule odporúčajú aj na liečbu reumatizmu, ale aj pri rôznych infekciách, pri ktorých je naša imunita oslabená.
Srdce a krvný tlak
Obsahujú cyperón, ktorý má priaznivý vplyv na činnosť srdca a krvný tlak. Okrem toho bobule obsahujú betaín, z ktorého sa vyrába cholín, ktorý zohráva významnú úlohu pri prevencii srdcových ochorení. Pozitívne pôsobia na funkciu obličiek, pečene, ale aj na hladinu cholesterolu (okrem iného vďaka β-sitosterolu a komplexu LBP znižujú cholesterol) a cukru v krvi.
Ďalšie výhody
Ich zaradenie do jedálnička zmierňuje ťažkosti s dýchacími cestami. Údajne prispievajú aj k pozitívnym výsledkom pri liečbe neplodnosti. V čínskej medicíne sa bobule goji používajú na zlepšenie zraku, pretože obsahujú silný antioxidant: zeaxantín, ktorý dokáže chrániť oči pred škodlivými účinkami UV žiarenia.
Okrem toho luteín v bobuliach podporuje antioxidačnú aktivitu, zabezpečuje lepšie videnie a znižuje riziko očných ochorení. Bobule goji sa používajú aj na zmiernenie menštruačných bolestí a zastavenie procesu starnutia pokožky. S pribúdajúcim vekom naše telo produkuje výrazne menej rastového hormónu a bobule goji sú jedinou známou potravinou, ktorá stimuluje naše telo k prirodzenej produkcii tohto hormónu (HGH ľudský rastový hormón).
Vitamíny a minerály obsiahnuté v týchto nenápadných plodoch
Bobule goji, rovnako ako všetky bobule, obsahujú cenné vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú udržiavať naše zdravie a pohodu.
Neexistujú presné údaje o tom, koľko vitamínov a minerálov obsahujú, pretože sa to nedá jednoznačne určiť. Veľa pravdepodobne závisí od prírodného pôvodu produktu, kvality bobúľ alebo dokonca od počasia počas vegetačního obdobia.
Čo presne môžeme nájsť v bobuliach goji?
O presnom obsahu vitamínov a minerálov sa preto veľa špekuluje.
Údajne majú (rôzne zdroje uvádzajú rôzne množstvá):
- veľa vitamínu C, ktorý okrem iného zlepšuje náš imunitný systém
- vitamín A, vďaka ktorému okrem iného dobre vidíme
- vitamín E, ktorý okrem iného pôsobí proti vzniku krvných zrazenín a zlepšuje zrak
- vitamíny skupiny B, ktoré okrem iného chránia náš nervový systém a zabraňujú nespavosti
- fosfor, ktorý je okrem iného zodpovedný za silné a zdravé kosti
- vápnik, ktorý je zodpovedný za silné a zdravé kosti, ale podieľa sa aj na zrážaní krvi a kontrakcii našich svalov
- železo, ktoré je potrebné pre normálny rast a vývoj tkanív, stimuluje imunitu, ale tiež zabraňuje anémii
- meď, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu nášho mozgu, zvyšuje imunitu a chráni naše telo pred voľnými radikálmi
- zinok, ktorý sa podieľa na tvorbe inzulínu, posilňuje imunitný systém, stimuluje činnosť pankreasu a zabraňuje demencii
- selén, ktorý zabezpečuje správne fungovanie štítnej žľazy, ale ovplyvňuje aj náš imunitný systém
- germánium, ktoré má dokázaný protirakovinový účinok
- flavonoidy, ktoré majú antioxidačný účinok, a preto pomáhajú odstraňovať voľné radikály z nášho tela
Sušené bobule goji majú približne. 370 kcal na 100 g.
Ako používať bobule goji v kuchyni?
Sušené čučoriedky pripomínajú svojím vzhľadom sultánky alebo brusnice, ich chuť možno opísať ako mierne sladkú s náznakom pikantnosti. V tradičnej čínskej kultúre sa tieto bobule jedli surové, zvyčajne sa pridávali do čaju alebo sa z nich dokonca pripravovali polievky.
S úspechom sa dajú pridať do ovsenej kaše, ale aj do kompótov alebo rôznych dezertov. Výborne sa hodia aj do ryžových alebo kašovitých jedál, ale obohatia aj zeleninový alebo ovocný šalát. Z plodov goji sa dajú pripraviť lahodné šťavy a sú ideálne aj ako prísada do rôznych druhov pečiva.
Možno ich tiež zmiešať s orechmi a prírodným jogurtom a pripraviť z nich zaujímavú desiatu. Existuje mnoho spôsobov, ako využiť bobule vo vašej kuchyni, veľa závisí od vašich kulinárskych preferencií.
Ovseno-vajíčkové guľôčky s bobuľami goji
Ingrediencie:
- Potrebujeme: 120 g ovsených vločiek
- 120 g ovsených vločiek
- 40 g xylitolu
- 50 g bobúľ goji
- 50 g vlašských orechov
- Škorica
- 150 g kefíru alebo prírodného jogurtu.
Príprava:
Všetky suché prísady nasypeme do veľkej misy, pridáme kefír a všetko dôkladne premiešame. Odstavte na približne 5 minút. Zmes by mala byť lepkavá a ľahko sa formovať. Ak je trochu suchá, pridajte ešte trochu kefíru, a ak je príliš riedka, pridajte ešte trochu prosa. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a vyložte plech papierom na pečenie (ak nemáte silikónovú formu). Zo vzniknutej zmesi vytvarujte malé guľôčky a poukladajte ich na plech, pečte asi 15 minút.
Vychutnajte si ich!
Goji bobule, na čo si dať pozor?
Uvádza sa, že optimálny príjem sušených bobúľ goji pre dospelého človeka je približne 25 g a pre deti maximálne 10 - 15 g, hoci rovnako ako v prípade presného množstva vitamínov a minerálov sa hodnoty veľmi líšia. Preto tieto plody zavádzajte opatrne. Neodporúča sa ich zaraďovať do jedálnička tehotných a dojčiacich žien.
Okrem toho by sa bobuliam goji mali vyhýbať ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, ale aj tí, ktorí trpia vysokým krvným tlakom, pretože konzumácia bobúľ môže s liekmi interagovať a spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky. Odporúča sa poradiť sa so svojím lekárom.
Zhrnutie
Účinky bobúľ goji sú všestranné a už dlho oceňované. Určite sú produktom, ktorý sa oplatí zaradiť do jedálnička. Bohatstvo vitamínov a minerálov obsiahnutých v plodoch nám umožňuje jednoduchým a chutným spôsobom obohatiť náš jedálny lístok a zabezpečiť správne fungovanie nášho organizmu. Opatrne ich zaraďte do svojho jedálnička a určite sa stanú zaujímavým prvkom vašich jedál.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.