Železo je hlavnou mikroživinou tela a musí byť dodávané so stravou, aby sa udržalo zdravie. Nie každá chemická forma železa je však z hľadiska výživy rovnako hodnotná. Je užitočné poznať rozdiely medzi nimi - platí to najmä v situáciách, keď existuje rôzny stupeň nedostatku a anémie, ktorou môže byť ohrozených takmer 25 % svetovej populácie.
- Vstrebávanie železa
- Vlastnosti železa
- Primeraná ponuka a požiadavka
Vstrebávanie železa
Železo je mikroprvok, ktorý sa v potravinách vyskytuje v dvoch formách: hemickej a nehemickej. Prvá forma je charakteristická pre potraviny živočíšneho pôvodu, zatiaľ čo druhá forma je charakteristická pre rastlinné zdroje živín. Najdôležitejším rozdielom medzi nimi je v dôsledku rozdielov v štruktúre úroveň absorpcie v gastrointestinálnom trakte a stupeň absorpcie do tkanív. Z týchto hľadísk je pre homeostázu nepochybne cennejšie železo zo zoonóznych potravín, čo sa opakovane preukázalo vo vedeckých štúdiách.
Hemickú formu železa môže organizmus využiť až 25 - 30 %, zatiaľ čo nehemickú formu absorbuje len 1 - 10 %. Okrem iného by sa železa živočíšneho pôvodu nemali vzdávať deti a dospievajúci (najmä dievčatá v puberte), dospelé ženy (najmä tie, ktoré plánujú tehotenstvo) a ľudia bojujúci s rôznymi ochoreniami vrátane anémie.
Vlastnosti železa
Úroveň prívodu železa, ako aj kvantitatívny pomer medzi chemickými formami, má veľký význam pri prevencii anémie spôsobenej nedostatkom železa. Železo je najlepšie známe práve z hľadiska jeho účinku na krvotvorný a obehový systém. No je hlavnou zložkou hemoglobínu, bielkoviny v červených krvinkách, ktorá sa podieľa na prenose kyslíka z pľúc do ostatných tkanív.
Okrem toho spoluvytvára myoglobín, ktorý dodáva kyslík do svalového tkaniva a je zodpovedný za jeho ukladanie v ňom. Tento stopový prvok sa podieľa aj na syntéze DNA, ako aj na normálnom raste a vývoji organizmu. Podieľa sa aj na množstve enzýmov, ktoré riadia mnohé fyziologické procesy, ako aj na podpore imunitního systému.
Príliš nízka hladina železa môže mať za následok neustály pocit únavy, zníženú toleranciu cvičenia, zhoršenú koncentráciu, zvýšenú náchylnosť na infekcie alebo zhoršenie stavu pokožky, Vlasov a nechtov.
Primeraná ponuka a požiadavka
Dospelí muži potrebujú približne 10 mg železa denne, zatiaľ čo ženy v rovnakom veku môžu potrebovať až 18 mg tohto prvku denne. Najjednoduchším spôsobom, ako zabezpečiť dostatočný prísun, je strava, ktorá obsahuje mäso, ako aj prípadná suplementácia. Treba však mať na pamäti, že niektoré faktory zlepšujú a iné znižujú biologickú dostupnosť. K tým prvým patrí okrem iného vitamín C, k tým druhým fytáty a polyfenoly (zlúčeniny rastlinného pôvodu) alebo vápnik a zinok.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.