Ostropestrec mariánsky (Silybum marianum) je rastlina s bohatou tradíciou fytoterapeutického využitia. Začiatky jeho používania siahajú do staroveku, kedy ho používali ľudoví bylinkári najmä v oblasti Stredozemného mora.
Ostropestrec je ročná, alebo dvojročná rastlina, patriaca do čeľade astrovité(Asteraceae). Charakteristickou vlastnosťou tejto rastliny sú veľké, tmavozelené listy s bielymi žilkami, ktoré vyzerajú, ako keby boli natreté mliekom. Kvety ostropestreca sú fialové a zvyčajne sa objavujú v druhom roku rastliny.
- Silymarín v ostropestreci
- Konzumácia ostropestreca
- Štandardné dávkovanie
- S čím je najlepšie kombinovať ostropestrec?
Silymarín v ostropestreci
Jedným z hlavných objavov ostropestreca mariánskeho je obsah silymarínu, flavonolignanového komplexu, ktorý je považovaný za hlavnú účinnú látku tejto rastliny. Silymarín má množstvo zdraviu prospešných vlastností, vrátane antioxidačných, protizápalových, a teda hepatoprotektívnych.
Hepatoprotekcia
Čiže ochrana pečene, je to jedna z najznámejších a najcennejších vlastností ostropestreca. Doteraz bolo pozorované, že silymarín môže podporovať regeneráciu pečeňových buniek a chrániť ich pred toxínmi (vrátane alkoholu a niektorých liekov). Toto opatrenie je dôležité najmä v súvislosti s prevenciou ochorení pečene, ktoré sú život ohrozujúce.
Ostropestrec - pre koho obzvlášť?
Ostropestrec mariánsky sa odporúča najmä ľuďom s problémami pečene, ako je tuková choroba pečene, cirhóza alebo nadmerná spotreba alkoholu a niektorých drog. Môže tiež pomôcť za účelom podpory odstránenia toxínov z organizmu.
Konzumácia ostropestreca
Ostropestrec mariánsky ako v sušenej forme, tak aj ako prísada do doplnkov stravy je cenným prvkom pri podpore zdravia pečene, no spôsob jeho užívania sa výrazne líši v závislosti od formy. V prípade sušeného ostropestreca je obľúbenou metódou príprava nálevu, ktorý sa konzumuje jeden až dvakrát denne. Ako alternatíva sa môžu mleté semienka pridávať priamo do rôznych jedál, ako sú jogurty alebo šaláty (1 – 3 čajové lyžičky).
Doplnky stravy
Doplnky stravy s obsahom ostropestreca ponúkajú štandardizovaný extrakt z tejto rastliny so zameraním na obsah silymarínu. Dostupné sú v dvoch formách, najľahšie sa dajú kúpiť ako kapsule a tabletky. Tieto doplnky stravy sa konzumujú v súlade s odporúčaniami výrobcu najčastejšie počas konzumácie jedál.
Štandardná dávka silymarínu z ostropestreca sa pohybuje od 100 do 150 mg, užíva sa až trikrát denne. V oboch prípadoch je kľúčové konzultovať užívanie ostropestreca s lekárom alebo dietológom, najmä u ľudí s existujúcimi problémami pečene alebo u tých, ktorí užívajú iné lieky.
Štandardné dávkovanie
Prípravok
|
Štandardné dávkovanie
|
Ostropestrec
|
do 3 krát denne po 100-150mg
|
Optimálny čas konzumácie ostropestreca nie je určený. Niektoré zdroje odporúčajú konzumáciu ráno vzhľadom na podporu detoxikačných procesov pečene, ktoré sú najaktívnejšie a potrebné počas dňa.
S čím je najlepšie kombinovať ostropestrec?
Kombinácia ostropestreca mariánskeho s artičokom a rozmarínom vytvára synergiu, ktorá môže byť zaujímavá pre ľudí, ktorí chcú optimalizovať zdravie pečene a detoxikačné procesy organizmu. Každá z tých rastlín má unikátne vlastnosti, ktoré sa navzájom doplňujú a posilňujú.
Prečo artičok?
Artičok (Cynara scolymus) svojimi choleretickými vlastnosťami prispieva k zdraviu pečene. Cynarín, ktorý je v ňom stimuluje tvorbu a tok žlče, čím podporuje trávenie tukov a podporuje detoxikáciu pečene a znižovanie hladiny cholesterolu. Artičok má tiež antioxidačné vlastnosti, chráni pečeň pred poškodením.
Prečo rozmarín?
Rozmarín (Rosmarinus officinalis) je bohatý na antioxidanty, ako je kyselina rozmarínová a karnosol, ktoré majú pozitívny vplyv na ochranu pečeňových buniek pred oxidačným poškodením. Rozmarín môže tiež podporovať tok žlče, čím ďalej uľahčuje tráviace procesy.
Fosfolipidy, cholín
Ďalším príkladom látky, ktorá je mimoriadne cenná pre pečeň, je cholín. Je dôležitou živinou pre stavbu mozgu a nervov, ale aj pre zdravie pečene. Má svoju úlohu tiež v metabolizme tukov, pomáha ich preprave a metabolizmu v pečeni. Nedostatok cholínu môže viesť k hromadeniu tuku v pečeni, čo zvyšuje riziko stukovatenia pečene a môže dokonca podporovať rakovinu. Fosfolipidy so zabudovaným cholínom podporujú integritu bunkových membrán.
Zdroje:
Féher J, Lengyel G. Silymarin in the prevention and treatment of liver diseases and primary liver cancer. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):210-7. doi: 10.2174/138920112798868818. PMID: 21466434.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.