Kedy je najlepšie užívať ostropestrec, ráno alebo večer?

Ostropestrec mariánsky (Silybum marianum) je rastlina s bohatou tradíciou fytoterapeutického využitia. Začiatky jeho používania siahajú do staroveku, kedy ho používali ľudoví bylinkári najmä v oblasti Stredozemného mora.

Pestrec mariánsky

Ostropestrec je ročná, alebo dvojročná rastlina, patriaca do čeľade astrovité(Asteraceae). Charakteristickou vlastnosťou tejto rastliny sú veľké, tmavozelené listy s bielymi žilkami, ktoré vyzerajú, ako keby boli natreté mliekom. Kvety ostropestreca sú fialové a zvyčajne sa objavujú v druhom roku rastliny.

  1. Silymarín v ostropestreci
  2. Konzumácia ostropestreca
  3. Štandardné dávkovanie
  4. S čím je najlepšie kombinovať ostropestrec?

Silymarín v ostropestreci

Jedným z hlavných objavov ostropestreca mariánskeho je obsah silymarínu, flavonolignanového komplexu, ktorý je považovaný za hlavnú účinnú látku tejto rastliny. Silymarín má množstvo zdraviu prospešných vlastností, vrátane antioxidačných, protizápalových, a teda hepatoprotektívnych.

Hepatoprotekcia

Čiže ochrana pečene, je to jedna z najznámejších a najcennejších vlastností ostropestreca. Doteraz bolo pozorované, že silymarín môže podporovať regeneráciu pečeňových buniek a chrániť ich pred toxínmi (vrátane alkoholu a niektorých liekov). Toto opatrenie je dôležité najmä v súvislosti s prevenciou ochorení pečene, ktoré sú život ohrozujúce.

Ostropestrec - pre koho obzvlášť?

Ostropestrec mariánsky sa odporúča najmä ľuďom s problémami pečene, ako je tuková choroba pečene, cirhóza alebo nadmerná spotreba alkoholu a niektorých drog. Môže tiež pomôcť za účelom podpory odstránenia toxínov z organizmu.

Konzumácia ostropestreca

Ostropestrec mariánsky ako v sušenej forme, tak aj ako prísada do doplnkov stravy je cenným prvkom pri podpore zdravia pečene, no spôsob jeho užívania sa výrazne líši v závislosti od formy. V prípade sušeného ostropestreca je obľúbenou metódou príprava nálevu, ktorý sa konzumuje jeden až dvakrát denne. Ako alternatíva sa môžu mleté ​​semienka pridávať priamo do rôznych jedál, ako sú jogurty alebo šaláty (1 – 3 čajové lyžičky).

Doplnky stravy

Doplnky stravy s obsahom ostropestreca ponúkajú štandardizovaný extrakt z tejto rastliny so zameraním na obsah silymarínu. Dostupné sú v dvoch formách, najľahšie sa dajú kúpiť ako kapsule a tabletky.  Tieto doplnky stravy sa konzumujú v súlade s odporúčaniami výrobcu najčastejšie počas konzumácie jedál.

Štandardná dávka silymarínu z ostropestreca sa pohybuje od 100 do 150 mg, užíva sa až trikrát denne. V oboch prípadoch je kľúčové konzultovať užívanie ostropestreca s lekárom alebo dietológom, najmä u ľudí s existujúcimi problémami pečene alebo u tých, ktorí užívajú iné lieky.

Štandardné dávkovanie

Prípravok

Štandardné dávkovanie

Ostropestrec

do 3 krát denne po 100-150mg

Optimálny čas konzumácie ostropestreca nie je určený. Niektoré zdroje odporúčajú konzumáciu ráno vzhľadom na podporu detoxikačných procesov pečene, ktoré sú najaktívnejšie a potrebné počas dňa.

S čím je najlepšie kombinovať ostropestrec?

Kombinácia ostropestreca mariánskeho s artičokom a rozmarínom vytvára synergiu, ktorá môže byť zaujímavá pre ľudí, ktorí chcú optimalizovať zdravie pečene a detoxikačné procesy organizmu. Každá z tých rastlín má unikátne vlastnosti, ktoré sa navzájom doplňujú a posilňujú.

Prečo artičok?

Artičok (Cynara scolymus) svojimi choleretickými vlastnosťami prispieva k zdraviu pečene. Cynarín, ktorý je v ňom stimuluje tvorbu a tok žlče, čím podporuje trávenie tukov a podporuje detoxikáciu pečene a znižovanie hladiny cholesterolu. Artičok má tiež antioxidačné vlastnosti, chráni pečeň pred poškodením.

Prečo rozmarín?

Rozmarín (Rosmarinus officinalis) je bohatý na antioxidanty, ako je kyselina rozmarínová a karnosol, ktoré majú pozitívny vplyv na ochranu pečeňových buniek pred oxidačným poškodením. Rozmarín môže tiež podporovať tok žlče, čím ďalej uľahčuje tráviace procesy.

PESTREC + ARTIČOKA

Fosfolipidy, cholín

Ďalším príkladom látky, ktorá je mimoriadne cenná pre pečeň, je cholín. Je dôležitou živinou pre stavbu mozgu a nervov, ale aj pre zdravie pečene. Má svoju úlohu tiež v metabolizme tukov, pomáha ich preprave a metabolizmu v pečeni. Nedostatok cholínu môže viesť k hromadeniu tuku v pečeni, čo zvyšuje riziko stukovatenia pečene a môže dokonca podporovať rakovinu. Fosfolipidy so zabudovaným cholínom podporujú integritu bunkových membrán.

Zdroje:

Féher J, Lengyel G. Silymarin in the prevention and treatment of liver diseases and primary liver cancer. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):210-7. doi: 10.2174/138920112798868818. PMID: 21466434.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný