Koľko kalórií má sladidlo stévia?

Náhrady cukru, ktoré možno použiť na zníženie kalorickej hodnoty stravy a glykemickej záťaže potravín, majú syntetických aj prírodných "zástupcov". Príkladom sladidla prírodného pôvodu je stévia, ktorá sa získava z listov a je dostupná v mnohých obchodoch s potravinami vo forme tabliet alebo prášku či kryštálov a niekedy aj ako hotový roztok.

stévia

  1. Čo je stévia? 
  2. Aká sladká je stévia? 
  3. Má stévia kalórie?

Čo je stévia? 

Stévia je bežný názov pre sladidlo na báze bioaktívnych glykozidov obsiahnutých v listoch zeleného kríka stevia rebaudiana. Tieto zlúčeniny sa súhrnne nazývajú steviolglykozidy, ale do tejto skupiny patria aj steviozidy a rebaudiozidy, ako aj dulkozidy. Okrem aktivácie receptorov zodpovedných za vnímanie sladkej chuti majú steviolglykozidy aj potenciál podporovať zdravie. Podobne ako mnohé iné glykozidové zlúčeniny rastlinného pôvodu majú glykozidy špecifické pre stéviu antioxidačný účinok.

Aká sladká je stévia? 

Podľa rôznych odhadov je sladivosť stévie 150 až 400-krát vyššia ako sladivosť stolového cukru. Sladké receptory v ústach však aktivuje s chvíľkovým oneskorením v porovnaní so sladkosťou, ktorú poskytuje sacharóza. Výsledkom je, že chuť je vnímaná dlhšie. Stévia sa môže používať na sladenie samostatne, ale určitá úroveň synergie pri formovaní sladkosti daného výrobku sa preukázala, keď sa zmieša s erytritolom alebo sukralózou.

stévia

Kombinácia stévie s inými sladidlami sa odporúča okrem iného aj preto, že vo veľkých dávkach môže zanechať mierne horkú príchuť. Okrem toho, že stévia je sladšia ako cukor, vyznačuje sa aj pomerne vysokou tepelnou stabilitou a odolnosťou voči nízkym a vysokým hodnotám pH. Jej používaním namiesto cukru sa dá predísť problémom so zubným kazom. Počas tepelnej úpravy pri vysokých teplotách nevytvára zdraviu škodlivé zlúčeniny, aké vznikajú napríklad pri vyprážaní alebo pečení výrobkov obsahujúcich cukor.

Má stévia kalórie?

Keďže telo nie je schopné získať energiu z glykozidových zlúčenín, stévia sa zaraďuje medzi sladidlá s nulovým obsahom kalórií. Horná hranica tolerovateľného príjmu je približne 4 mg glykozidov steviolu vyjadrených ako ekvivalenty steviolu na kilogram telesnej hmotnosti denne, ale táto úroveň príjmu sa považuje za veľmi vysokú. Zriedkavo je potrebné používať také veľké množstvá.

Vlastnosti stévie môžu oceniť najmä ľudia na redukčných diétach súvisiacich s obezitou, cukrovkou 2. typu a metabolickým syndrómom vo všeobecnosti. Podľa niektorých pozorovaní môže mať priaznivý vplyv aj na kontrolu chuti do jedla, takže sa môže používať napríklad ako sladký nápoj pred jedlom. Existujú aj náznaky protizápalového účinku bioaktívnych látok prítomných v stévii. Pridávanie tohto sladidla do potravín s vysokým obsahom sacharidov môže znížiť riziko hyperglykémie.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný