Zápal je prirodzenou reakciou tela na ochranu pred škodlivými faktormi, ako sú infekcie, poranenia alebo toxíny, ale problémom sa stáva, keď sa stane chronickým a nesúvisí s ohrozením zdravia alebo života. Nevhodné stravovacie návyky často prispievajú k situáciám, ktoré takýto stav vyvolávajú. V boji proti rôznym typom zápalov v tele môžu byť nápomocné rastlinné prostriedky a jednou z najintenzívnejšie skúmaných surovín je v tejto súvislosti kurkuma.
- Príčiny zápalu
- Formy zápalu
- Kurkuma a zápaly
Príčiny zápalu
Patogény
Zápal vzniká ako reakcia na rôzne podnety vrátane patogénov, ako sú baktérie (napr. Helicobacter pylori v žalúdku), vírusy (napr. koronavírus v dýchacích cestách) alebo plesne (napr. premnoženie Candida albicans v hornej časti tráviaceho traktu).
Mechanické poškodenie, stimulanty, chemické látky
Zápal v tele môže vzniknúť aj v dôsledku mechanického poškodenia, napr. po páde na tvrdý povrch alebo popálení, ako aj pôsobením škodlivých chemických látok, ako je alkohol, cigaretový dym alebo žieravé látky a prípravky na ochranu rastlín.
Oxidačný stres
Oxidačný stres ako dôsledok starnutia alebo mnohých ochorení zohráva tiež dôležitú úlohu pri iniciovaní zápalu. Medzi tieto ochorenia patrí nesprávne fungovanie imunitného systému, najmä pri autoimunitných ochoreniach a rakovine.
Chyby v stravovaní, stres, nedostatok spánku
Nezanedbateľný vplyv majú aj faktory prostredia, ako je strava bohatá na spracované potraviny, dehydratácia, nadbytok transmastných kyselín sprevádzaných soľou a cukrom, nedostatok fyzickej aktivity, chronický stres a nedostatočný spánok.
V akútnej, prechodnej forme
Zápal sa môže vyskytnúť v akútnej forme, ktorá sa vyznačuje krátkodobým účinkom a zvyčajne vedie k úplnému uzdraveniu, alebo v chronickej forme, ktorá pretrváva dlhší čas a postupne spôsobuje poškodenie tkaniva a rozvoj ďalších ochorení. Chronický zápal je spojený s nadmernou aktivitou imunitného systému, ktorý vylučuje molekuly blokujúce pôsobenie iných biologicky významných zlúčenín, ako aj enzýmy, ktoré rozkladajú bunky a poškodzujú tkanivá, čo časom vedie k dysfunkcii orgánov.
Chronický zápal - základ mnohých ochorení
Tento typ zápalu je základom mnohých civilizačných ochorení, ako je cukrovka druhého typu, ateroskleróza, hypertenzia, chronické ochorenie obličiek, niektoré neurodegeneratívne ochorenia, ako aj rakovina. Chronický zápal nielenže zhoršuje regeneračné funkcie organizmu, ale tiež urýchľuje proces starnutia, znižuje odolnosť voči infekciám a environmentálnym stresorom, ovplyvňuje duševné zdravie, zvyšuje riziko depresie a úzkostných porúch a z dlhodobého hľadiska môže skrátiť dĺžku života.
Kurkuma a zápaly
Niektoré potraviny sú mimoriadne bohaté na protizápalové látky. Ukázalo sa, že jednou z nich je kurkuma, konkrétne kurkumín, ktorý je jej hlavnou účinnou látkou. V mnohých štúdiách na ľuďoch sa zistilo, že kurkumín dokáže znížiť hladinu zápalových markerov, ako sú CRP (C-reaktívny proteín), TNF-α (tumor nekrotizujúci faktor alfa) a IL-6 (interleukín 6).
Účinnosť a bezpečnosť
Pri zápalových ochoreniach, ako je reumatoidná artritída, dna alebo osteoartróza, môže kurkumín znížiť bolesť a zlepšiť funkciu kĺbov, pričom dosahuje výsledky porovnateľné s nesteroidnými protizápalovými liekmi, ale s nižším rizikom vedľajších účinkov.
Pri metabolickom syndróme bolo užívanie kurkumínu spojené so znížením zápalu, obvodu pása, hladiny glukózy nalačno alebo reguláciou lipidového profilu. Okrem toho preukázal miernu účinnosť pri zmierňovaní bolesti a regenerácii svalov po cvičení.
Mušt s piperínom
Dávky 120 mg až 1 500 mg denne počas 4 až 36 týždňov sú dobre tolerované a bezpečné. Napriek sľubným výsledkom je potrebný ďalší výskum optimálnych dávok alebo spôsobov podávania. V súčasnosti sa okrem iného venuje veľká pozornosť kombinácii kurkumy s čiernym korením a v ňom obsiahnutým piperínom, ktorý zvyšuje biologickú dostupnosť kurkumínu.
Zdroje:
- Dehzad, M. J., Ghalandari, H., Nouri, M., & Askarpour, M. (2023). Antioxidant and anti-inflammatory effects of curcumin/turmeric supplementation in adults: A GRADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Cytokine, 164, 156144. https://doi.org/10.1016/j.cyto.2023.156144
- Qiu, L., Gao, C., Wang, H., Ren, Y., Li, J., Li, M., Du, X., Li, W., & Zhang, J. (2023). Effects of dietary polyphenol curcumin supplementation on metabolic, inflammatory, and oxidative stress indices in patients with metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Frontiers in endocrinology, 14, 1216708. https://doi.org/10.3389/fendo.2023.1216708
- Zeng, L., Yang, T., Yang, K., Yu, G., Li, J., Xiang, W., & Chen, H. (2022). Efficacy and Safety of Curcumin and Curcuma longa Extract in the Treatment of Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trial. Frontiers in immunology, 13, 891822. https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.891822
- Oxley, R. A., & Peart, D. J. (2024). The effect of curcumin supplementation on functional strength outcomes and markers of exercise-induced muscle damage: A systematic review and meta-analysis. Nutrition and health, 30(1), 77–92. https://doi.org/10.1177/02601060231186439
- Sahebkar A. (2014). Are curcuminoids effective C-reactive protein-lowering agents in clinical practice? Evidence from a meta-analysis. Phytotherapy research : PTR, 28(5), 633–642. https://doi.org/10.1002/ptr.5045
- Derosa, G., Maffioli, P., Simental-Mendía, L. E., Bo, S., & Sahebkar, A. (2016). Effect of curcumin on circulating interleukin-6 concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research, 111, 394–404. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2016.07.004
- Feng, J., Li, Z., Tian, L., Mu, P., Hu, Y., Xiong, F., & Ma, X. (2022). Efficacy and safety of curcuminoids alone in alleviating pain and dysfunction for knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BMC complementary medicine and therapies, 22(1), 276. https://doi.org/10.1186/s12906-022-03740-9
- White, C. M., Pasupuleti, V., Roman, Y. M., Li, Y., & Hernandez, A. V. (2019). Oral turmeric/curcumin effects on inflammatory markers in chronic inflammatory diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research, 146, 104280. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2019.104280
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.