Rozšírenie poznatkov o úlohe bielkovín pri budovaní tela a udržiavaní zdravia a pohody prispelo k rozšíreniu skupiny potenciálnych konzumentov bielkovinových doplnkov. Okrem športovcov po nich začali siahať ľudia s nízkou aktivitou, alebo aj tí, ktorí sa dobrovoľnému pohybu vôbec nevenujú. Predtým, ako siahnete po tomto type prípravkov, je však vhodné vedieť, ako ich používať, aby ste dosiahli optimálne výsledky.
- Prečo sú bielkoviny také dôležité?
- Čo obmedzuje dostupnosť bielkovín pre telo?
- Čo je to proteínový doplnok?
Prečo sú bielkoviny také dôležité?
Nedostatok bielkovín v strave môže mať ďalekosiahle zdravotné následky. Najväčšiu hrozbu predstavujú pre vyvíjajúce sa deti, ako aj pre starších ľudí s rizikom ochorenia. V oboch prípadoch bielkovina ovplyvňuje
- silu svalov (ich regeneráciou po cvičení)
- duševnú výkonnosť (syntézou neurotransmiterov)
- hormonálnu rovnováhu (spolutvorbou hormónov)
- fyzickú silu tkanív (poskytovaním stavebných zlúčenin)
- odolnosť organizmu voči škodlivým vonkajším faktorom, ako sú mikroorganizmy (tvorbou protilátok)
- duševnú tieseň (moduláciou dráždivosti nervového systému)
Týmito aktivitami bielkovina nepriamo ovplyvňuje celkovú kvalitu života a dosahovanie cieľov stanovených v živote, a to ako v oblasti športu, práce, tak aj rodinných a spoločenských aktivít.
Čo obmedzuje dostupnosť bielkovín pre telo?
Zabezpečiť dostatočné množstvo bielkovín v dennom menu nie je vždy jednoduché. Tu treba pamätať na to, že dopyt po stavebných zlúčeninách sa zvyšuje s úrovňou fyzickej aktivity alebo celkovo s množstvom práce. Potreba bielkovín sa môže zvýšiť aj u ľudí na vegánskej strave, pretože rastlinné zdroje aminokyselín sa považujú za o niečo menej hodnotné ako živočíšne zdroje.
Okrem toho, udržanie primeranej úrovne bielkovinovej výživy je brzdené faktormi, ako je neadekvátna distribúcia jedál počas dňa a/alebo jejich nevhodné zloženie. Ďalším aspektom, ktorý môže oslabiť využitie aminokyselín v bielkovinách, je stav tráviaceho traktu, a tým aj úroveň chuti do jedla a účinnosť trávenia a vstrebávania.
Príliš nízky prísun tejto živiny v pomere k prísunu tukov a uhľohydrátov sa zdá byť v takzvaných západných krajinách v 21. storočí osobitným problémom. Väčšina vysoko spracovaných produktov obsahuje koncentrovanú časť nasýtených mastných kyselín a jednoduchých cukrov. Cenné zdroje bielkovín navyše v západnej strave často strácajú hodnotu, pretože sú obaľované a/alebo vyprážané, čo ohrozuje nielen stráviteľnosť, ale aj kalorickú rovnováhu.
Čo je to proteínový doplnok?
Proteínový doplnok je akousi reakciou na zvyšujúci sa pomer sacharidov a tukov k bielkovinám v normálnej strave. Ide o produkt, ktorého cieľom je dodať telu čo najviac esenciálnych aminokyselín s čo najmenším zapojením tráviaceho traktu do trávenia. Proteínové doplnky obsahujú spravidla 70 – 85 % bielkovín získaných z mlieka, aj keď čoraz obľúbenejšie sú aj vaječné doplnky alebo zmesi rastlinných bielkovín.
Je však potrebné pripomenúť, že samotný doplnok by nemal byť príliš častou náhradou plnohodnotného, plnohodnotného jedla, pretože je v tekutej forme a neobsahuje napr. správne množstvo vlákniny. Doplniť ho však môžete ľubovoľným ovocím či orechmi. Bez rozmýšľania však môžete proteínovým doplnkom nahradiť nezdravé maškrty počas dňa a použiť ho aj ako shake podporujúci regeneráciu po tréningu.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.