Minerálne látky a vitamíny sú mimoriadne dôležitou súčasťou stravy, ktorú musíme dodávať spolu s potravou a vodou, aby naše telo optimálne fungovalo a aby naše procesy prebiehali hladko. Pri zostavovaní stravy je dôležité zabezpečiť, aby boli tieto dôležité látky prítomné v správnom množstve.
- Čo je to vitamín D3?
- Mali by ste užívať doplnky vitamínu D3?
- A čo horčík?
- Nebezpečné a nepríjemné kŕče
- Spoločne alebo oddelene?
Čo je to vitamín D3?
Jedným z vitamínov, ktorý by mal poznať každý nadšenec opaľovania, je vitamín D3. Prečo sa spája s opaľovaním?
Začnime od začiatku...
Vitamín D3, inak známy ako cholekalciferol, je organická chemická zlúčenina zo skupiny vitamínov D rozpustná v tukoch. Nachádza sa v potravinách živočíšneho pôvodu, najmä v rybách, ako sú losos, sleď, makrela alebo treska a morský vlk, ako aj v pečeni a vaječnom žĺtku.
Vitamín D3 je jednou zo zlúčenín, ktoré si naše telo dokáže vyrobiť samo; žiaľ, jeho množstvo je zvyčajne nedostatočné. Cholekalciferol sa tvorí zo 7 -de-hydrocholesterolu v bazálnej a skvamóznej vrstve epidermy pod vplyvom UVB žiarenia, t. j. vystavenia kože slnečnému žiareniu.
Vitamín D3 zohráva v našom tele mimoriadne dôležitú úlohu. Zvyšuje vstrebávanie vápnika a fosforu a ovplyvňuje uvoľňovanie vápnika z kostí. Je zodpovedný za udržiavanie správnej štruktúry kostí. To je dôležité najmä počas rastu a u starších ľudí.
Má tiež podporný účinok na imunitný systém prostredníctvom aktivácie génov kódujúcich antimikrobiálne peptidy.
Štúdie naznačujú, že vitamín D3 má vplyv na kognitívne funkcie.
Mali by ste užívať doplnky vitamínu D3?
Napriek tomu, že si tento vitamín dokážeme vyrobiť vystavením sa slnku, jeho nedostatok je bežný. Jedným z dôvodov je zemepisná šírka, v ktorej sa Poľsko nachádza. V období od októbra do marca je malé množstvo slnečného žiarenia nedostatočné na to, aby si pokožka tento vitamín syntetizovala. Preto je vhodné podporiť sa aspoň počas týchto mesiacov doplnkom stravy.
Nedostatok vitamínu D3 môže mať u detí vážne následky, pretože spôsobuje krivicu, a u dospelých mäknutie kostí (osteomaláciu) a osteoporózu, ako aj degeneráciu kostrového systému. Okrem toho sa predpokladá, že nedostatok tohto vitamínu u detí vo veku 1 roka zvyšuje riziko vzniku cukrovky prvého typu.
Nedostatok tohto vitamínu môže znížiť imunitu a zvýšiť riziko autoimunitných ochorení.
A čo horčík?
Popri vitamíne D3 je horčík prvkom, ktorého hladinu by sme mali obzvlášť sledovať.
Podobne ako pri vitamínoch, aj pri tomto mikroživine je jeho nedostatok, žiaľ, bežný. Je pravda, že tento prvok môžeme získať z potravín a pitnej vody, napríklad z orechov, horkej čokolády, banánov a rýb, ale vstrebávanie horčíka je približne 30-50 % a prebieha najmä v jejunum a ileu.
Vzhľadom na jeho úlohu v organizme môže nedostatok horčíka ovplyvniť funkciu srdca a nervového a svalového systému.
Horčík je jedným z najdôležitejších iónov v našom tele. Aktivuje približne 300 enzýmov. Väčšina horčíka, až 60 %, je uložená v kostrovom systéme. Zvyšok (približne 20 %) sa rovnomerne ukladá v svalovej sústave - kostrových svaloch - a v nervovej sústave a orgánoch, ako sú pečeň a obličky.
Nebezpečné a nepríjemné kŕče
Azda najznámejšou vlastnosťou horčíka je jeho účasť na svalovej kontraktilite vrátane srdcového svalu a nervového vedenia - preto príznakmi nedostatku môžu byť napríklad nekontrolovateľné a bolestivé svalové kŕče a búšenie srdca alebo zášklby očných viečok.
Ďalšou dôležitou vlastnosťou horčíka je jeho podiel na minerálnej homeostáze v tele a kostiach.
Horčík ovplyvňuje našu náladu a činnosť mozgu. Štúdie naznačujú, že nedostatok tohto prvku môže výrazne zvýšiť riziko depresie.
Nízke hladiny horčíka sa často vyskytujú u pacientov s cukrovkou 2. typu (štúdie naznačujú, že to môže byť až približne 50 %). Nedostatok horčíka v tele môže ovplyvniť neschopnosť tkanív vstrebávať cukry z krvného obehu, t. j. inzulínovú rezistenciu.
Spoločne alebo oddelene?
Vitamín D3 a horčík sú najčastejšie dodávané (potravou a slnečným žiarením) v nedostatočnom množstve a zohrávajú dôležitú úlohu v správnom fungovaní nášho tela. Preto stojí za to zvážiť doplnky stravy na doplnenie horčíka a vitamínu D3, najmä v nadchádzajúcich jesenných a zimných mesiacoch. Obe zlúčeniny sú súčasťou komplexov obsahujúcich vitamíny a minerály a môžu sa, samozrejme, navzájom kombinovať.
Źródła:
https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%204/Bromatologia%204_2015%20s%20677-689%20art%2011.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23950577/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404370/
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.