Náhrady mäsa alebo rastlinné proteínové doplnky - čo je lepšie pre vegánov?

Jedným z najväčších problémov, ktorým čelia ľudia stravujúci sa rastlinnou stravou, je vhodná rovnováha v príjme bielkovín. Niektoré vegánske potraviny môžu byť bohaté na bielkoviny, ale v niektorých prípadoch môžu viesť k nadbytku určitých látok v tele.

Našťastie pre tých, ktorí sú proti konzumácii mäsa, rýb, mliečnych výrobkov alebo vajec, je na trhu s potravinami a doplnkami k dispozícii množstvo riešení, ktoré im pomôžu správne zostaviť ich denný jedálniček. Je užitočné vedieť, ktoré rastlinné zdroje bielkovín môžu byť najviac užitočné pri optimalizácii výživového stavu.

rastlinné/vegánske proteínové doplnky

  1. Charakteristika rastlinných zdrojov bielkovín
  2. Náhrady mäsa a proteínové doplnky

Charakteristika rastlinných zdrojov bielkovín

Pokiaľ ide o nespracované zdroje bielkovín, výber nie je veľmi široký. Hlavnými produktmi, ktoré zabezpečujú potrebu bielkovín v tele vegánov, sú strukoviny. Hlavnými predstaviteľmi tejto skupiny sú sója, šošovica, cícer a hrach. Z hľadiska celkového obsahu bielkovín na 100 g výrobku sa vyrovnajú niektorým druhom mäsa a niekedy sú dokonca lepšie ako oni. Zvyčajne poskytujú 12 - 30 g bielkovín s obsahom kalórií, ktorý bohužiaľ prevyšuje obsah väčšiny chudých živočíšnych zdrojov.

Porovnáva sa tu napríklad sója a kuracie prsné filé. Oba výrobky obsahujú približne 30 g bielkovín, ale sója má približne 445 kcal, zatiaľ čo kuracie mäso približne 170 kcal. Dosiahnuť príjem 100 g bielkovín v strave znamená prijať takmer 1 400 kcal v prípade sóje alebo 540 kcal v prípade kuracieho mäsa. Kalorická výhoda sóje oproti kuraciemu mäsu je spôsobená prevahou sacharidov a tukov.

ALLNUTRITION VEGAN PROTEIN

Kým kuracie prsia obsahujú stopové množstvo tuku a neobsahujú žiadne sacharidy, obsah týchto živín v 100 g sóje je 20 g a 30 g. Okrem toho je sója bohatá na vlákninu, ktorá by sa napriek mnohým zdraviu prospešným vlastnostiam nemala do tela dostávať v nadmernom množstve. Jej nadbytok okrem iného bráni vstrebávaniu minerálnych prvkov a vedie k zápche. Pri 100 g bielkovín zo sóje sa skonzumuje približne 27 g vlákniny, čím sa dosiahne denná potreba väčšiny dospelých. Vzhľadom na to, že nikto neje celý deň len jeden produkt, je ľahké odhadnúť, že pridaním väčšieho množstva zeleniny alebo obilnín a orechov do jedálneho lístka sa nadbytku vlákniny nevyhnete.

Náhrady mäsa a proteínové doplnky

Na uľahčenie života ľudí s rastlinnou stravou už bolo vyvinutých mnoho alternatív a stále sa hľadajú nové. V súčasnosti sú populárne a ľahko dostupné viaceré náhrady mäsa a proteínové doplnky. Náhrady vznikajú intenzívnym spracovaním rastlinných surovín a používaním funkčných prísad, ktoré zlepšujú chuť a štruktúru. Na druhej strane, bielkovinové živiny sa vyrábajú odstránením sacharidov a tukov z rastlinných produktov s vysokým obsahom bielkovín.

Náhrady majú vo všeobecnosti vysoký obsah soli a zaraďujú sa do kategórie ultra-spracovaných potravín. Na druhej strane, proteínové doplnky majú nízky obsah kalórií a sú ľahko stráviteľné. Okrem výživových aspektov je potrebné poznamenať, že výrobky s veľmi vysokým stupňom spracovania sú nielen nekompletné, ale predstavujú aj zdravotné riziko. Okrem iného sa doteraz zistilo, že ultra-spracovaná strava zvyšuje riziko depresívnych porúch nálady.

Zdroje:

Lane MM, Gamage E, Travica N, Dissanayaka T, Ashtree DN, Gauci S, Lotfaliany M, O'Neil A, Jacka FN, Marx W. Ultra-Processed Food Consumption and Mental Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients. 2022 Jun 21;14(13):2568. doi: 10.3390/nu14132568. PMID: 35807749; PMCID: PMC9268228.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný