Hoci názov omega-3 je súhrnný názov pre mnohé zlúčeniny, kyselinám eikosapentaénovej (EPA) a dokozahexaénovej (DHA), ako aj kyseline α-linolénovej (ALA) sa v tejto skupine venuje osobitná pozornosť, pretože sú z hľadiska výživy ľudí najlepšie preskúmanými omega-3 kyselinami. Ich priame alebo nepriame spektrum účinkov zahŕňa srdce a cievy, hormóny, prvky imunitného systému, ale aj nervový systém, čoho príkladom sú účinky na zrakový vnem.
- Celkové účinky omega-3 mastných kyselín
- Omega-3 a zdravie očí
- Ryby, rastlinné oleje alebo možno doplnky pre zdravé oči?
Celkové účinky omega-3 mastných kyselín
Omega-3 mastné kyseliny sú životne dôležité pre vývoj organizmu v prvej polovici života a pre udržanie zdravia všetkých orgánov v tele v druhej polovici života. Zanedbanie úrovne ich konzumácie môže mať negatívne dôsledky z hľadiska fungovania orgánov, ktoré pracujú „podvedome“, ale aj z hľadiska systémov vnímania a reakcií, ktoré majú priamy súvis s mozgom a vedomím.
Za takýmito viacsmernými účinkami omega-3 mastných kyselín sú okrem iného ich vlastnosti stabilizujúce bunkové membrány alebo protizápalové vlastnosti. Dôležité je, že tieto vlastnosti získavajú čoraz väčšie uznanie v súvislosti s prevenciou a liečbou civilizačných ochorení, ako je ateroskleróza alebo cukrovka.
Omega-3 a zdravie očí
Počas života plodu potrebujú ľudia omega-3 mastné kyseliny na vývoj očí, ktorých stavba sa začína už niekoľko týždňov po počatí. Hlavným účelom hromadenia a pôsobenia DHA v nich je formovanie sietnice a fotoreceptorov, buniek, ktoré prijímajú svetelné podnety z prostredia.
Kyselina dokozahexaenová zohráva dôležitú úlohu pri stabilizácii bunkových membrán v sietnici, čo je jeden z mechanizmov, ktoré vedci navrhli a ktorými sa DHA podieľa na vývoji aj udržiavaní zdravia očí.
Okrem priameho vplyvu na štruktúry v oku omega-3 mastné kyseliny blokujú aj pôsobenie prozápalových látok, čo je dôležité pri procesoch súvisiacich s vekom oka. Dostatočný prísun týchto kyselín poskytuje okrem iného ochranu pred syndrómom suchého oka a vekom podmienenou makulárnou degeneráciou.
Ryby, rastlinné oleje alebo možno doplnky pre zdravé oči?
Dobré potravinové zdroje omega-3 mastných kyselín sú pomerne ľahko dostupné, ale existuje pomerne veľa faktorov, ktoré obmedzujú úroveň ich spotreby v strave. Po prvé, najdôležitejším zdrojom zlúčeniny, ktorá sa najviac podieľa na zdraví očí, DHA, sú ryby a morské plody. Táto zlúčenina sa nenachádza v zelenine a ovocí, dokonca ani v orechoch alebo rastlinných olejoch. Medzi faktory, ktoré obmedzujú mieru konzumácie rýb, najmä mastných a voľne lovených rýb, patrí cena alebo chuť a vôňa. Okrem toho tepelná úprava (najmä dlhodobé vyprážanie) môže znížiť množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré sa „dostanú“ do buniek.
Uvedené úvahy často vedú k záveru, že na optimalizáciu zdravia očí je najjednoduchšie dodávať omega-3 mastné kyseliny vo forme výživového doplnku so stálym a vysokým obsahom EPA aj DHA.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.