Železo, ktoré sa zaraďuje medzi základné mikroživiny, je minerál, ktorý naše telo využíva okrem iného na rastové procesy, tvorbu hemoglobínu (bielkoviny zodpovednej za prenos kyslíka z pľúc do cieľových miest v tele), podporu normálneho svalového metabolizmu, starostlivosť o zdravie spojivového tkaniva a syntézu niektórych hormónov.
![železo v potravinách]()
- Najlepšie zdroje železa
- Odporúčaná denná dávka železa
- Prečo je železo v ženskej strave také dôležité?
Najlepšie zdroje železa
Železo je v potravinách, ktoré konzumujeme, pomerne rozšírené, ale v závislosti od jeho pôvodu sa jeho biologická dostupnosť pre naše telo líši.
Rozlišujeme preto dva druhy železa v potrave:
Hemové železo je obsiahnuté vo výrobkoch živočíšneho pôvodu, t. j. v mäse a morských plodoch. Nehemové železo je rastlinného pôvodu. Odhaduje sa, že hemové železo sa vstrebáva približne z 35 %, zatiaľ čo nehemové železo sa vstrebáva len z 2 - 20 %. Železo sa lepšie vstrebáva v prítomnosti vitamínu C, napr. z citrusových plodov alebo doplnkov výživy. Treba spomenúť, že živočíšne produkty obsahujú hemové aj nehemové železo.
Medzi najlepšie zdroje železa patria:
- mäso (červené a biele)
- morské plody
- výrobky dodatočne obohatené o železo, napr. raňajkové cereálie a chlieb (nehemové železo)
- strukoviny, napr. fazuľa, hrach
- orechy
Odhaduje sa, že hemové železo tvorí len asi 10 - 15 % celkového príjmu železa v populácii vysoko rozvinutých krajín.
Odporúčaná denná dávka železa
![železo v kapsulách]()
Odporúčaná denná dávka železa sa líši v závislosti od veku, pohlavia, tehotenstva a dojčenia. Muži starší ako 19 rokov by mali denne prijať 8 mg železa. Toto množstvo platí aj pre dámy staršie ako 51 rokov. Na druhej strane, dámam vo veku 19-50 rokov sa odporúča konzumovať 18 mg železa denne s tým, že toto množstvo sa počas tehotenstva zvyšuje na 27 mg a počas dojčenia sa odporúča 9 mg.
Vzhľadom na ľahký prísun železa pri pestrej strave (najlepšie obsahujúcej mäsové výrobky) nie je nedostatok železa nápadný, ako je to často v prípade mnohých iných mikroživín.
Podľa štúdií (USA) je priemerný príjem železa len z potravy približne 13 mg denne u žien starších ako 19 rokov. U netehotných dánskych žien vo veku 18 - 30 rokov sa nedostatok železa zistil len u 9,7 % opýtaných žien.
Najviac ohrozené nedostatkom železa sú:
- tehotné osoby
- dojčatá, najmä predčasne narodené deti
- ženy so silným menštruačným krvácaním
- darcovia krvi
- pacienti trpiaci srdcovým zlyhaním
- vegáni
- pacienti trpiaci určitými typmi rakoviny
Prečo je železo v ženskej strave také dôležité?
Ak u seba spozorujete niektorý z nasledujúcich príznakov:
- gastrointestinálne ťažkosti
- nedostatok energie
- oslabená pamäť
- slabá koncentrácia
- časté infekcie
- chronická únava
- zhoršenie stavu vlasov a nechtov
- búšenie srdca
- zvýšená ospalosť
je vhodné skontrolovať hladinu hemoglobínu a feritínu (bielkovina, ktorá slúži ako zásobáreň železa) v krvi.
V prípade zisteného nedostatku železa v organizme by sa malo najprv dbať na zaradenie väčšieho množstva potravín obsahujúcich prednostne hemové železo a s použitím zdravého rozumu možno zvážiť cielenú suplementáciu.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.