Retinol – čo to je? Ako sa používa?

Retinol je forma vitamínu A, chemickej zlúčeniny nevyhnutnej pre ľudský organizmus. Je rozpustný v tukoch, čo znamená, že sa nemieša s vodou, ale dobre sa rozpúšťa v olejoch. V čistej forme je to hustá, nažltlá tekutina s charakteristickou vôňou. Je veľmi citlivý na svetlo, kyslík a vysoké teploty, takže ak nie je riadne chránený, ľahko stráca svoje vlastnosti. Môže sa používať perorálne aj na pokožku, ale nie je vhodný pre každého.

žena s kapsulou

  1. Výskyt retinolu
  2. Beta-karotén a retinol
  3. Účinok retinolu
  4. Účinky nedostatku retinolu
  5. Doplnky s obsahom retinolu
  6. Používanie retinolu

Výskyt retinolu

Retinol sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, kde je jednou zo základných foriem vitamínu A. Nachádza sa hlavne v pečeni, ktorá slúži ako zásobáreň tohto vitamínu a akumuluje ho vo forme retinylesterov. Menšie množstvá retinolu sa nachádzajú aj v tukovom tkanive, obličkách a pľúcach a jeho prítomnosť možno zistiť aj v krvnej plazme, kde cirkuluje viazaný na transportný proteín.

Telo nedokáže samo produkovať retinol, preto ho musí získavať z potravy. Nachádza sa výlučne v živočíšnych produktoch, ako sú pečeň, tučné ryby, vaječné žĺtky, maslo a plnotučné mliečne výrobky. Rastlinné produkty neobsahujú čistý retinol, ale obsahujú zlúčeniny nazývané karotenoidy, predovšetkým beta-karotén, ktorý telo môže podľa potreby premeniť na vitamín A.

Beta-karotén a retinol

beta-karoten

Proces premeny beta-karoténu na retinol prebieha v stene tenkého čreva, kde enzýmy rozkladajú molekulu beta-karoténu na dve molekuly retinolu. Účinnosť tejto premeny je pomerne nízka a závisí od mnohých faktorov, ako je množstvo tuku v jedle, zdravie čriev a individuálne genetické rozdiely. Z tohto dôvodu boli zavedené špeciálne konverzné faktory, ktoré pomáhajú určiť, koľko karotenoidov je potrebné skonzumovať, aby sa dosiahla ekvivalentná dávka vitamínu A.

Koľko retinolu a koľko beta-karoténu?

V súčasnosti sa používa jednotka nazývaná RAE (Retinol Activity Equivalents), v ktorej 1 mikrogram retinolu zodpovedá 12 mikrogramom beta-karoténu z potravín alebo 24 mikrogramom iných karotenoidov premenených na vitamín A, ako je alfa-karotén alebo beta-kryptoxantín. To znamená, že telo musí skonzumovať niekoľkonásobne viac beta-karoténu ako retinolu, aby dosiahlo rovnaký biologický účinok.

Hovädzia pečeň – zdroj retinolu

Pre ilustráciu, 100 gramov hovädzej pečene obsahuje v priemere asi 9 000 – 10 000 mikrogramov retinolu, čo výrazne presahuje dennú potrebu dospelého človeka. Aby ste získali rovnaké množstvo vitamínu A z beta-karoténu, museli by ste zjesť približne 1,2 kilogramu surovej mrkvy alebo približne kilogram vareného špenátu.

Účinok retinolu

Retinol sa podieľa na procesoch súvisiacich s normálnym videním, pretože je súčasťou vizuálneho pigmentu rodopsínu, ktorý je nevyhnutný na prijímanie svetelných podnetov v sietnici oka. Jeho prítomnosť je tiež nevyhnutná na udržanie správneho stavu epitelu, t. j. tkanív pokrývajúcich povrch kože a slizníc v dýchacích, tráviacich a urogenitálnych trakte.

"Nedostatok vitamínu A môže prispievať k pretrvávaniu kožných lézií a zápalov. Užívanie doplnkov stravy a aplikácia krému s vitamínom A na kožné lézie sa navzájom dopĺňajú." Tomasz Maciołek – fyzioterapeut a dietológ

Retinol tiež zohráva úlohu v regulácii delenia a diferenciácie buniek, čo ho robí dôležitým pre rast, vývoj a regeneráciu tkanív. Prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému a reprodukčných procesov u žien aj mužov.

Účinky nedostatku retinolu

Nedostatok retinolu vedie k poruchám mnohých orgánov a systémov. Najskorším príznakom je zhoršené videnie po zotmení, známe ako nočná slepota. Postupom času dochádza k vysúšaniu spojiviek a rohovky, čo môže spôsobiť poškodenie a v závažných prípadoch dokonca viesť k slepote.

Nedostatok vitamínu A sa prejavuje aj suchou pokožkou, šupinatou kožou a sklonom k keratóze epidermis. Môže viesť k zníženej imunite, spomalenému hojeniu rán, poruchám rastu u detí a problémom s plodnosťou. Dlhodobý nedostatok spôsobuje vážne zmeny v epiteloch vnútorných orgánov, čím sa zvyšuje náchylnosť k infekciám a chorobám.

Odhadovaný obsah retinolu v niektorých zdrojoch

Zdroj

Obsah vitamínu A (µg retinolu / 100 g)

Hovädzia pečeň

9000 - 11000 µg

Maslo

650 - 800 µg

Celé vajce

140 - 180 µg

Plnotučné mlieko

35 - 50 µg

Doplnky s obsahom retinolu

Štúdie na ľuďoch ukazujú, že najväčšie prínosy doplnkov s obsahom vitamínu A sa pozorujú u ľudí s rizikom nedostatku tohto vitamínu a u predčasne narodených detí, u ktorých môže jeho podávanie výrazne zlepšiť zdravie. U detí vo veku 6–59 mesiacov bola pravidelná suplementácia spojená s nižšou úmrtnosťou a menším počtom úmrtí na hnačku, ako aj miernejšími infekciami. U predčasne narodených detí doplnky vitamínu A znížili riziko respiračných problémov a poškodenia sietnice, čo sa prejavilo v lepšej prognóze a menšom počte respiračných komplikácií. Najspoľahlivejšie účinky boli pozorované po intramuskulárnom podaní, hoci aj perorálne formy poskytovali určité prínosy.

Pri infekčných ochoreniach sa ukázalo, že doplnky vitamínu A pomáhajú zmierniť priebeh infekcie a podporujú regeneráciu organizmu, najmä v prípade nedostatku, keďže počas ochorenia sa potreba tohto vitamínu výrazne zvyšuje. U dospelých s normálnou hladinou vitamínu A sú účinky menšie, ale niektoré štúdie naznačujú, že môže mať priaznivý vplyv na imunitný systém a mierne znižovať markery zápalu.

Používanie retinolu

U zdravých dospelých by sa doplnky obsahujúce retinol mali používať na základe analýzy stravovania a zdravotného stavu. Obvyklé odporúčané dávky sa pohybujú v rámci dennej potreby, t. j. približne 700 – 900 mikrogramov RAE, a vyššie dávky sa môžu používať len krátkodobo, najlepšie pod lekárskym dohľadom. Retinol sa najlepšie užíva s jedlom obsahujúcim tuky a nemal by sa kombinovať s prípravkami obsahujúcimi vitamín A, ako sú multivitamíny alebo olej z tresčej pečene.

Doplnky by nemali užívať tehotné ženy alebo ženy, ktoré plánujú otehotnieť, pretože nadbytok retinolu môže byť škodlivý pre vyvíjajúci sa plod. Opatrnosť sa odporúča aj ľuďom s ochorením pečene alebo obličiek a tým, ktorí užívajú lieky ovplyvňujúce metabolizmus vitamínu A, ako je izotretinoín (používaný na liečbu akné).

Zdroje:

  • Glasziou, P. P., & Mackerras, D. E. (1993). Vitamin A supplementation in infectious diseases: a meta-analysis. BMJ (Clinical research ed.), 306(6874), 366–370. https://doi.org/10.1136/bmj.306.6874.366
  • Ding, Y., Chen, Z., & Lu, Y. (2021). Vitamin A supplementation prevents the bronchopulmonary dysplasia in premature infants: A systematic review and meta-analysis. Medicine, 100(3), e23101. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000023101
  • Huang, L., Zhu, D., & Pang, G. (2021). The effects of early vitamin A supplementation on the prevention and treatment of bronchopulmonary dysplasia in premature infants: a systematic review and meta-analysis. Translational pediatrics, 10(12), 3218–3229. https://doi.org/10.21037/tp-21-496
  • Imdad, A., Mayo-Wilson, E., Haykal, M. R., Regan, A., Sidhu, J., Smith, A., & Bhutta, Z. A. (2022). Vitamin A supplementation for preventing morbidity and mortality in children from six months to five years of age. The Cochrane database of systematic reviews, 3(3), CD008524. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008524.pub4
  • Phattraprayoon, N., Ungtrakul, T., Soonklang, K., & Susantitaphong, P. (2022). Oral vitamin A supplementation in preterm infants to improve health outcomes: A systematic review and meta-analysis. PloS one, 17(4), e0265876. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0265876
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD