Prekysľuje vitamín C organizmus?

Cicavce majú početné mechanizmy adaptácie na vonkajšie a fyziologické podmienky. Tak ako sa cicavce odlišujú stupňom evolučného pokroku od iných tried, odlišujú sa aj ľudia od iných cicavcov. Dobrým príkladom je tolerancia námahy u rôznych zvierat.

okyslenie

  1. Naša univerzálnosť
  2. Aké funkcie plní vitamín C?
  3. Koľko vitamínu C denne?
  4. Čo zvyšuje dopyt?
  5. Ako sa organizmus vysporiada s prekyslením?
  6. Prekysľuje kyselina askorbová organizmus?
  7. Čo prekysľuje organizmus?

Naša univerzálnosť

Hada môže príliš veľa námahy zabiť, levy dokážu generovať obrovský výkon a silu, no rýchlo sa unavia, zatiaľčo pakone dokážu počas migrácie prejsť desiatky kilometrov denne. Človek je niekde medzi tým a rozhoduje o tom okrem iného schopnosť inhibovať prekyslenie organizmu. Ľudia dokážu neutralizovať mnohé kyseliny, vrátane kyseliny askorbovej, teda vitamínu C. Kyslosť daného roztoku môžu tiež vedome regulovať špecifickou kyselinou, napr. výberom vhodného množstva vody.

Aké funkcie plní vitamín C?

Spomaľuje procesy starnutia organizmu

Vitamín C, čiže kyselina askorbová je silný antioxidant, čo znamená, že dokáže neutralizovať voľné radikály v organizme. Poškodzujú bunky a DNA, čo následne môže viesť k rôznym chorobám vrátane rakoviny, demencie a urúchleniu procesov starnutia.

Podporuje tvorbu kolagénu

žena, vitamín C

Okrem toho, že vitamín C zohráva úlohu antioxidantu, je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu. Kolagén je kľúčový štrukturálny proteín v tele, ktorý sa nachádza v koži, vlasoch, nechtoch, kĺboch a šľachách, ale aj v cievach, vnútorných orgánoch a svaloch. Bez zodpovedajúceho množstva vitamínu C sa kolagén nevyrába efektívne, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom, ako je tvorba kŕčových žíl alebo oneskorené hojenie rán.

Posilňuje imunitu

Vitamín C hrá kľúčovú úlohu aj v imunitnom systéme. Pomáha pri tvorbe bielych krviniek a inhibuje oxidačný stres, čo je dôležité pri prevencii infekcií. Je tiež dôležitý v boji proti infekcii, pretože ovplyvňuje rovnováhu adrenalínu a norepinefrínu, hormónov spojených s reakciou „bojuj alebo uteč“.

Dôležité pre vstrebávanie železa

Vitamín C je známy aj svojou schopnosťou uľahčiť vstrebávanie železa, čo je dôležité najmä pre ľudí na antianemickej diéte. Vitamín C zlepšuje vstrebávanie železa vďaka svojim vlastnostiam znižujúcim pH, teda okysľovaniu.

Pomáha udržiavať motiváciu a vysokú hladinu energie

Okrem toho, kyselina askorbová ovplyvňuje produkciu neurotransmiterov, ako je dopamín a norepinefrín, čo súvisí s reguláciou motivácie a hladiny energie. Nedostatok tohto vitamínu sa preto často prejavuje špatnou náladou a únavou.

Koľko vitamínu C denne?

kapsule, vitamín C

Potreba vitamínu C je dynamická hodnota, ktorá sa môže meniť v závislosti od mnohých faktorov. Napríklad podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je odporúčaný denný príjem vitamínu C asi 90 mg pre dospelého muža a asi 75 mg pre dospelú ženu. Tieto hodnoty sa však čoraz častejšie zvyšujú, pretože existuje množstvo faktorov, ktorým je ťažké sa vyhnúť, a ktoré sťažujú udržanie dostatočne vysokej hladiny kyseliny askorbovej v organizme.

Čo zvyšuje dopyt?

Fyzická aktivita, najmä intenzívna a/alebo dlhodobá, spôsobuje v organizme metabolický a oxidačný stres, čo môže viesť k väčšej potrebe antioxidantov, vrátane vitamínu C. Na druhej strane sú ľudia, ktorí sa o svoje zdravie nestarajú. Fajčiari cigariet tiež potrebujú viac vitamínu C, pretože chemikálie v tabakovom dyme vedú k silnej kaskáde produkcie voľných radikálov a poškodeniu buniek.

Znateľne sa zvyšuje aj dopyt u tehotných a dojčiacich žien. Starší ľudia a ľudia s určitými zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby alebo cukrovka, môžu tiež potrebovať ďalší vitamín C. Je potrebný na podporu imunitnej funkcie, kože, kĺbov a svalov a krvných ciev, a tým aj celkového stavu zdravia.

Mali by sme tiež pamätať, že vyhýbanie sa čerstvému ovociu a zelenine a používanie iba spracovaných (napr. varené, jemne nasekané), tiež vyžaduje väčšiu kontrolu nad úrovňou prísunu kyseliny askorbovej. Vitamín C je citlivý na vysokú teplotu, svetlo a kyslík, čo znamená, že jeho množstvo v potravinách sa môže pri kulinárskom spracovaní alebo dlhodobom skladovaní výrazne znížiť. Rozdiely môžu byť až 50% alebo viac.

Ako sa organizmus vysporiada s prekyslením?

ALLNUTRITION Liposcorbin C

U mnohobunkových organizmov je udržiavanie konštantného pH krvi a iných telesných tekutín kľúčové pre život a metabolické procesy. Jedným z najdôležitejších pufrovacích systémov v krvi je hydrogénuhličitanový systém, ktorý dynamicky reaguje na zmeny úrovne kyslosti, napríklad počas intenzívneho cvičenia. Umožňuje vylučovanie okysľujúcich látok, ktorých vedľajšími produktmi sú voda a oxid uhličitý. Kľúčovú úlohu tu teda zohrávajú obličky a pľúca. Systémov na inhibíciu prekyslenia je samozrejme oveľa viac.

Prekysľuje kyselina askorbová organizmus?

Vo väčšine prípadov sú dávky vitamínu C prijímané ako súčasť vyváženej stravy alebo ako doplnok relatívne malé a majú minimálny vplyv na celkovú acidobázickú rovnováhu v organizme. Užívaním askorbátu sodného, mierne upravenej formy vitamínu C, môžete počítať s o niečo menej kyslým pH, čo však nemá zásadný vplyv na riziko prekysľenia organizmu. Okrem toho má organizmus schopnosť vylučovať potenciálny nadbytok nevyužitého vitamínu C obličkami.

Mali by ste tiež vedieť, že nie všetky kyseliny sú rovnako „silné“, pokiaľ ide o ich schopnosť znižovať pH. Kyselina askorbová je relatívne slabá kyselina, najmä v kontexte iných látok, ktoré môžu byť prítomné v potrave (napr. ocot) alebo sú vznikajú metabolicky v tele (napr. kyselina chlorovodíková). Preto vitamín C neprekysľuje organizmus.

Čo prekysľuje organizmus?

Zelenina a ovocie sú plné organických kyselín, vrátane kyseliny askorbovej, a predsa tvoria základ stravy, ktorá zabraňuje prekysleniu. Ich nedostatok v kombinácii s nadbytkom vysoko spracovaných produktov, bohatých na soľ, ako aj konzumácia alkoholu a nedostatočná hydratácia je skutočne dôležitým faktorom prekyslenia. Aj preto sa odporúča 5 – 7 porcií zeleniny a ovocia denne.

Zdroje:

Doseděl, Martin et al. “Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination.” Nutrients vol. 13,2 615. 13 Feb. 2021, doi:10.3390/nu13020615

Lee, Seongeung et al. “Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables.” Food science and biotechnology vol. 27,2 333-342. 12 Dec. 2017, doi:10.1007/s10068-017-0281-1

 

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný