Kolagén je jedným z najdôležitejších proteínov v ľudskom a zvieracom tele. Je súčasťou mnohých tkanív a orgánov a do veľkej miery zodpovedá za ich štruktúru. Jeho rôzne formy sa používajú v potravinárstve a potravinárskej technológii, na farmaceutické a biomedicínske účely, ako aj v kozmetike.
- Ako sa tvorí kolagén?
- Aké sú zdroje kolagénu?
- Aké sú vlastnosti rybieho kolagénu?
- Aké sú spôsoby použitia morského kolagénu?
Ako sa tvorí kolagén?
Kolagén ako štrukturálna bielkovina sa v tele tvorí syntézou z iných zlúčenín a do tela sa dostáva aj zo stravy. Hlavné aminokyseliny zahrnuté v jeho zložení sú glycín, prolín a ich hydroxylované formy (obsahujúce štruktúru, ktorá sa skladá z vodíka a kyslíka). Tieto formy sú hydroxyglycín a hydroxyprolín a vykazujú mierne odlišné vlastnosti ako voľné formy týchto aminokyselín.
Napriek tomu je každá z týchto zlúčenín potrebná na tvorbu a ochranu mnohých prvkov spojivového tkaniva v tele. Medzi ne patria napríklad chrupavky, šľachy a väzy alebo koža a kosti, ako aj všetky tkanivá obklopujúce orgány v tzv. vnútornostiach a cievy alebo črevá. Na tomto mieste je tiež potrebné zdôrazniť, že existuje viac ako 20 typov kolagénu a v rôznych tkanivách sa nachádza ich rôzne zastúpenie.
Aké sú zdroje kolagénu?
Kolagénové bielkoviny sa najviac vyskytujú v spojivových tkanivách živočíšnych organizmov. Patria medzi ne hovädzie a bravčové chrupavky, vnútornosti a rybia koža. Okrem toho sa často konzumuje v denaturovanej forme (vystavenej zahrievaniu za určitých podmienok), ktorou je želatína. Dopĺňanie výrobkov obsahujúcich kolagénové peptidy (t. j. „najjednoduchšie“ formy danej zlúčeniny, získané hydrolýzou) môže pomôcť dodať kolagén do organizmu a podporiť jeho stav v tkanivách.
Aké sú vlastnosti rybieho kolagénu?
Morský alebo rybí kolagén sa získava z kostí, hláv alebo kože a šupín rýb a tvorí až 50 % ich hmotnosti. Je to najmä kolagén typu I (podobný tomu, ktorý sa nachádza v ľudskej koži alebo kostiach). Vďaka svojej štruktúre a vlastnostiam sa čoraz častejšie používa okrem iného vo farmaceutickom priemysle a zubnom lekárstve.
Na rozdiel od kolagénu cicavcov sa rybí kolagén v rámci druhov toľko nelíši svojím chemickým zložením. Odhaduje sa, že obsahuje o niečo viac serínu a treonínu a menej glycínu a prolínu ako kolagén suchozemských zvierat. Okrem iného práve to ovplyvňuje jeho fyzikálno-chemické vlastnosti, napríklad teplotnú stabilitu.
COLLAROSE FISH obsahuje patentovaný hydrolyzát rybieho kolagénu nemeckej farmaceutickej spoločnosti GELITA
Aké sú spôsoby použitia morského kolagénu?
Tento typ kolagénu má širokú škálu možností využitia. Okrem priemyselného využitia môže byť rybí kolagén užitočný pri podpore liečby niektorých ochorení, zlepšovaní stavu pokožky a hojenia rán alebo pri úprave výživového stavu podvyživených ľudí. V súvislosti s výživou sa pozornosť čoraz viac obracia na peptidy získané rozkladom tejto zlúčeniny. Ich použitie je okrem iného prispôsobené veku, výške a hmotnosti, ako aj stavu výživy hodnotenému nepriamymi aj priamymi technikami.
Zdroje:
Lim YS, Ok YJ, Hwang SY, Kwak JY, Yoon S. Marine Collagen as A Promising Biomaterial for Biomedical Applications. Mar Drugs. 2019 Aug 10;17(8):467. doi: 10.3390/md17080467. PMID: 31405173; PMCID: PMC6723527.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.