Vitamín B1 (tiamín) - vlastnosti, účinky, funkcie

Tiamín alebo vitamín B1 sa prirodzene nachádza v mnohých potravinách, ale ak je strava obmedzená alebo tráviaci trakt nefunguje tak, ako by mal, môže byť potrebné jeho doplnenie. Kazimierz Funk, poľský biochemik narodený 23. februára 1884 vo Varšave, je uznávaný ako priekopník vo výskume vitamínov. Najvýznamnejším úspechom Kazimierza Funka bolo zavedenie pojmu "vitamín" v roku 1912, ku ktorému došlo po jeho objavení vitamínu B1 alebo tiamínu.

vitamín B1

  1. Objavenie vitamínu B1
  2. Funkcie tiamínu - na čom sa podieľa?
  3. Zdroje a vlastnosti tiamínu
  4. Požiadavky na vitamín B1
  5. Účinky vitamínu B1 a dôsledky jeho nedostatku

Objavenie vitamínu B1

Pojem "vitamín" pochádza z latinského "vita" (život) a "amín" (chemická zlúčenina obsahujúca vo svojej štruktúre špecifickú štruktúru, aminoskupinu), hoci neskoršie objavy ukázali, že nie všetky vitamíny obsahujú aminoskupiny.

Funk a choroba beri-beri

Funk skúmal chorobu beri-beri, ktorá bola v tom čase vážnym zdravotným problémom a spôsobovala širokú škálu fyziologických účinkov. Počas svojho výskumu ryže poľský vedec zistil, že odstránenie šupky z ryžových zŕn vedie k ich zbaveniu látky, ktorá zabraňuje vzniku beri-beri.

Funkove ďalšie objavy

Funk sa nezastavil pri objavení tiamínu. Často sa označuje za "otca vitamínovej vedy" a jeho prínos v tejto oblasti je stále neoceniteľný. Pokračoval vo výskume ďalších vitamínov vrátane riboflavínu (vitamín B2) a kyseliny nikotínovej (vitamín B3). Funkove objavy mali veľký praktický význam a prispeli k verejnému zdraviu na celom svete prostredníctvom rozvoja doplnkovej výživy a fortifikácie potravín.

Funkcie tiamínu - na čom sa podieľa?

Vitamín B1, známy aj ako tiamín, zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme sacharidov. Podieľa sa na premene glukózy na energiu potrebnú na normálne fungovanie buniek. Je dôležitý aj pre fungovanie nervového systému, a to aj preto, že sa podieľa na syntéze neurotransmiterov, ako je acetylcholín. Tento neurotransmiter ovplyvňuje funkciu svalov alebo schopnosť sústrediť pozornosť a pamäť. Tiamín nepriamo podporuje aj fungovanie kardiovaskulárneho systému.

Zdroje a vlastnosti tiamínu

vitamín b1

Kde nájdeme tiamín?

Tiamín je bežný vitamín v potravinách, ktorý sa nachádza v celozrnných obilných výrobkoch, ako je hnedá ryža, celozrnný chlieb a ovsené vločky. Mäso, najmä bravčové, je jedným z najbohatších zdrojov tiamínu, rovnako ako hydina a ryby. Oriešky, semená a strukoviny, ako je fazuľa, šošovica a hrach, môžu tiež podporiť nutričný stav a sú dôležité pre vegetariánov a vegánov.

Citlivosť na teplo a svetlo

Tiamín je vitamín rozpustný vo vode a je citlivý na teplo. Pri varení mnohých potravín, napríklad ryže alebo cestovín, vo veľkom množstve vody a následnom vyliatí môže dôjsť k strate tiamínu v dôsledku jeho rozpustenia vo vode, ktorá sa potom vyleje. Aj dlhodobé vyprážanie mäsa môže viesť k degradácii tiamínu.

Ako chrániť tiamín?

Na minimalizovanie straty tiamínu počas varenia a skladovania sa odporúčajú metódy varenia, pri ktorých sa používa čo najmenej vody, ako napríklad varenie v pare. K zachovaniu obsahu daného vitamínu môže prispieť aj skladovanie potravín v tmavých, tesne uzavretých nádobách a obmedzenie pôsobenia svetla a kyslíka.

Požiadavky na vitamín B1

Najmladší

Dojčatá do 6 mesiacov potrebujú približne 0,2 mg tiamínu denne, zatiaľ čo deti do 3 rokov by mali denne prijať približne 0,5 mg. Ako ďalej rastú a vyvíjajú sa, deti vo veku 4 až 8 rokov potrebujú 0,6 mg a deti vo veku 9 až 13 rokov by mali denne dostať 0,9 mg tiamínu.

Tínedžeri

Potreba pre dospievajúcich (14 - 18 rokov) je približne 1,0 mg denne pre dievčatá a 1,2 mg pre chlapcov, čo sa takmer rovná potrebe pre dospelých.

Dospelí

U dospelých je odporúčaná denná dávka tiamínu približne 1,1 mg pre ženy a 1,2 mg pre mužov. Tieto hodnoty sa môžu mierne líšiť v závislosti od úrovne fyzickej aktivity, stravy a individuálnych metabolických rozdielov. U tehotných žien sa potreba tiamínu zvyšuje na približne 1,4 mg denne a počas dojčenia na 1,5 mg, aby sa zabezpečilo dostatočné množstvo tohto vitamínu pre seba aj dojčené dieťa.

Kto má zvýšenú potrebu?

Zvýšenú potrebu tiamínu môžu mať športovci, ľudia užívajúci viacero liekov alebo ľudia s gastrointestinálnymi poruchami, ako je celiakia, Crohnova choroba, pankreatitída alebo iné stavy vedúce k malabsorpcii.

Účinky vitamínu B1 a dôsledky jeho nedostatku

unavená žena

Choroba Beri-beri

Nedostatok tiamínu alebo vitamínu B1 môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ktoré majú široký rozsah a môžu ovplyvniť rôzne telesné systémy. Jedným z najznámejších dôsledkov nedostatku tiamínu je choroba beri-beri, ktorá sa môže vyskytovať v dvoch formách: vlhkej a suchej. Mokrá forma postihuje kardiovaskulárny systém a môže viesť k zlyhaniu srdca, opuchom a dýchavičnosti. Naopak, suchá forma beri-beri postihuje najmä nervový systém a spôsobuje periférne neuropatie, svalovú slabosť a ťažkosti pri chôdzi.

Wernickeho encefalopatia

Ďalším závažným stavom spojeným s nedostatkom tiamínu je Wernickeho encefalopatia, ktorá je urgentným stavom a vyžaduje si rýchly lekársky zásah. Prejavuje sa triádou príznakov: poruchou vedomia, ataxiou (motorickou neobratnosťou) a oftalmoplégiou (ochrnutím očných svalov) a môže viesť ku kóme alebo dokonca smrti.

Zneužívatelia alkoholu

Wernickeho encefalopatia sa často vyskytuje u osôb zneužívajúcich alkohol, pretože alkoholizmus môže viesť k nedostatku tiamínu znížením jeho vstrebávania v gastrointestinálnom trakte.

Ak sa Wernickeho encefalopatia adekvátne nelieči, môže sa rozvinúť do Korsakovovej psychózy, ktorá sa vyznačuje závažnými poruchami pamäti a kognitívnych funkcií vrátane amnézie a konfabulácie (vypĺňanie medzier v pamäti nepravdivými informáciami). Korsakovova psychóza vedie k trvalému poškodeniu mozgu, čo výrazne ovplyvňuje kvalitu života pacientov.

Únava, podráždenosť, svalová slabosť, strata chuti do jedla

Okrem týchto špecifických stavov môže nedostatok tiamínu zhoršiť aj celkový zdravotný stav, čo vedie k únave, podráždenosti, svalovej slabosti a strate chuti do jedla.

Zdroje:

  • Mrowicka, M., Mrowicki, J., Dragan, G., & Majsterek, I. (2023). The importance of thiamine (vitamin B1) in humans. Bioscience reports, 43(10), BSR20230374. https://doi.org/10.1042/BSR20230374
  • Smith, T. J., Johnson, C. R., Koshy, R., Hess, S. Y., Qureshi, U. A., Mynak, M. L., & Fischer, P. R. (2021). Thiamine deficiency disorders: a clinical perspective. Annals of the New York Academy of Sciences, 1498(1), 9–28. https://doi.org/10.1111/nyas.14536
  • Polegato, B. F., Pereira, A. G., Azevedo, P. S., Costa, N. A., Zornoff, L. A. M., Paiva, S. A. R., & Minicucci, M. F. (2019). Role of Thiamin in Health and Disease. Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, 34(4), 558–564. https://doi.org/10.1002/ncp.10234
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný