Vrodená a získaná imunita - čo jesť pre imunitu?

Zima je ročné obdobie, ktoré sa spája s mnohými špeciálnymi aktivitami. Sánkovanie, lyžovanie, stavanie snehuliaka... Žiaľ, poľská zima je už niekoľko rokov zvláštna. V mnohých regiónoch sú teploty na plusovej strane, sprevádzané početnými zrážkami, víchricami atď. A to, žiaľ, neprospieva zdraviu mnohých z nás, a nie nadarmo sa hovorí, že jeseň a zima sú chorým obdobím.

žena v kuchyni - odolnosť

  1. Čo je to imunita?
  2. Potraviny na posilnenie imunity v zime
  3. Zhrnutie

Určite ste si však vo svojom okolí všimli, že sú ľudia, ktorí sú nonstop nakazení prechladnutím, ale aj takí, ktorých "netrápi" nič. Ide o rozdiely spojené s imunitou.

Čo je to imunita?

Naše telo má imunitný systém, ktorý nás chráni pred škodlivými organizmami, medicínsky nazývanými „patogény“. Imunitu môžeme rozdeliť na vrodenú a získanú.

Vrodená imunita

Imunitný systém v ľudskom tele je zložitý systém rôznych imunitných buniek, protilátok a fyzických bariér, ktoré zabraňujú prenikaniu patogénov alebo vzniku ochorenia. Pôsobí nielen proti patogénom, ale aj proti všetkým alergénom, toxínom a znečisťujúcim látkam z prostredia.

Prvá línia obrany zahŕňa fyzické bariéry, ako je povrch kože a slizníc vrátane nosa, žalúdka, čriev atď. Tento obranný mechanizmus, ktorý je pripravený na hrozby aj bez predchádzajúceho kontaktu s nimi, sa nazýva vrodená imunita. Všetci ju máme od narodenia a jej účinnosť je dedičná. Zabraňuje škodlivým organizmom alebo látkam, aby sa dostali do nášho tela. Ale čo ak sa dostanú dovnútra?

žena s jablkom - imunita

Získaná imunita

Silný imunitný systém neznamená absenciu infekcií - znamená to, že telo vie, ako sa s nimi vyrovnať. Je tiež prirodzené, že sa do nášho tela dostanú mikroorganizmy alebo škodlivé látky zvonku. Musíme mať len dostatočne dobrý imunitný systém, aby sme zabránili týmto mikroorganizmom spôsobiť ochorenie. A práve tu zohráva obrovskú úlohu získaná imunita.

Náš imunitný systém už od útleho veku identifikuje každú cudzorodú látku, ktorá sa dostane do nášho tela, a učí sa, ako sa s ňou vysporiadať. Na tento účel produkuje špeciálne imunitné bunky. Ukazuje sa, že veľký význam má aj to, čo jeme, pretože správne potraviny môžu nášmu imunitnému systému pomôcť.

Imunitná regulácia

Medzi vlastnosti posilňujúce imunitu možno zaradiť antioxidačné, protirakovinové, antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Prehnaná reakcia imunitného systému je však aj škodlivá. Napríklad alergie a intolerancie sú prehnanou reakciou imunitného systému na určité látky. Preto je dôležitá aj regulácia imunitného systému a niektoré potraviny ju podporujú.

Potraviny na posilnenie imunity v zime

Citrusové plody - zdroj vitamínu C a polyfenolov

Ak hovoríme o „zimnej“ imunite, určite by sme mali začať zmienkou o citrusových plodoch. Keďže ide najmä o „zimné“ ovocie, v tomto ročnom období ich ľahko nájdete na pultoch obchodov.

Citrusové plody obsahujú vitamín C a bioaktívne polyfenoly, ako sú hesperidín, neuritín a naringín. Kým vitamín C udržiava integritu imunitných bariér a podporuje funkciu imunitných buniek, polyfenoly vykazujú protizápalové účinky a znižujú zápalové markery.

Táto kombinácia vedie k regulovanej a účinnej imunitnej obrane proti patogénom.

Kefír a jogurt - probiotiká

kefír

Zdravá mikroflóra alebo mikroorganizmy, ktoré žijú v našom tele, najmä v črevách, pomáhajú udržiavať celistvosť črevnej sliznice, ktorá zabraňuje prenikaniu patogénov a škodlivých častíc do tela. Výrobky ako kefír a jogurt obsahujú zdravé baktérie, ktoré tvoria dobrú mikroflóru.

Cesnak - alicín

Cesnak je tradičným liekom na zimné infekcie. Obsahuje špeciálnu zlúčeninu nazývanú alicín, ktorá reguluje imunitný systém. Okrem toho má cesnak antibakteriálne vlastnosti.

Granátové jablko - antokyány a kyselina elagová

Granátové jablká sú ďalším známym zimným ovocím. Sú bohaté na bioaktívne zlúčeniny a sú známe svojím silným obsahom antioxidantov a protizápalových látok, najmä polyfenolov, ako sú antokyány a kyselina elagová.

Červenofialové ovocie - zdroj resveratrolu

hrozno, granátové jablko

Oplatí sa siahnuť aj po tmavom ovocí, ako sú čučoriedky, tmavé hrozno alebo slivky. Okrem mnohých vitamínov a minerálov obsahujú aj resveratrol. Ide o polyfenol, ktorý patrí do skupiny flavonoidov. Má protizápalové vlastnosti, takže nás chráni pred zápalmi v tele a posilňuje imunitu.

Ovos a huby - beta-glukán

Majú ovos a huby niečo spoločné? Ukázalo sa, že áno. Oboje sú vynikajúcimi zdrojmi beta-glukánu - polysacharidu, ktorý sa nachádza v obilninách alebo v bunkových stenách húb. Beta-glukány môžu pomôcť aktivovať imunitné bunky a zvýšiť ich schopnosť zabíjať patogény, napríklad fagocytózou.

Horká čokoláda

Tmavá čokoláda je tiež jednou z obľúbených a energetických potravín na zimu. Obsahuje niekoľko zdraviu prospešných zložiek, ako sú polyfenoly, prokyanidíny a teobromíny, ktoré pozitívne modulujú imunitný systém. Okrem toho nás čokoláda robí „šťastnými“, pretože obsahuje prekurzor molekuly šťastia, serotonínu, nazývaný tryptofán. Tryptofán je jednou z esenciálnych aminokyselín a stavebným prvkom pre syntézu serotonínu. Keď jete čokoládu, tryptofán v nej obsiahnutý môže prispieť k tvorbe serotonínu v mozgu.

Zhrnutie

Existuje široká škála potravín, ktoré chránia naše telo pred infekciami počas zimy. Pamätajte, že výberom vyváženého životného štýlu a stravy dokážete ochrániť svoje fyzické a duševné zdravie a žiadna zima pre vás nebude taká strašidelná.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný