Z čoho sa skladá srvátkový proteín?

Srvátkové bielkoviny si vo svete výživy a športu získali popularitu vo forme koncentrátov (WPC) a izolátov (WPI). Ide o výrobky, ktoré pri mimoriadne vysokom bezpečnostnom profile vykazujú prekvapivo vysokú účinnosť pri zlepšovaní výkonu športovcov. Srvátka tvorí veľkú časť mliečnych bielkovín, ktoré pozostávajú predovšetkým z esenciálnych aminokyselín, ktoré ovplyvňujú tvorbu vnútorných a vonkajších tkanív, hormónov, neurotransmiterov alebo imunitných buniek.

Ženy - Proteínový doplnok

  1. Čo je srvátka? 
  2. Čo je v zložení srvátkových bielkovín?
  3. Čo poskytuje srvátkový proteín v strave?

Čo je srvátka? 

Srvátka je frakcia bielkovín, ktorá sa oddeľuje pri výrobe syra počas kyslej alebo enzymatickej úpravy mliečnych výrobkov. Pôvodne sa považovala len za vedľajší produkt, ktorému sa v súvislosti s ľudskou výživou venovala malá pozornosť. Bola rozpustená vo vode odtekajúcej zo syra, takže ju bolo ľahké ignorovať. Okrem toho štúdium jeho vlastností obmedzovala skutočnosť, že tvoril len 20 % hmotnosti všetkých mliečnych bielkovín. Postupom času sa však s rozvojom potravinárskych technológií a optimalizáciou využívania výrobných surovín objavil jeho nutričný potenciál. 

Aby bol hotový výrobok vhodný na použitie v strave športovcov a zdravo žijúcich osôb, musí sa srvátka dehydrovať a zbaviť väčšiny tukov a sacharidov. Takto získaná srvátková bielkovina je v súčasnosti jedným z najdôležitejších produktov z hľadiska biologickej hodnoty bielkovín v strave. Koncentráty a izoláty srvátkových bielkovín sú pre ľudský organizmus rovnako hodnotné ako bielka slepačích vajec, ktoré sa považujú za štandard. Dôležité je nerozhodovať sa pre čistú srvátku v prášku, ale vybrať si "purifikovanú" srvátkovú bielkovinu - WPC alebo WPI.

Čo je v zložení srvátkových bielkovín?

Ženy - Proteínový doplnok

Srvátka je súhrnný názov pre komplex menších bielkovín obsiahnutých v mlieku. Srvátkové bielkoviny sa skladajú najmä z beta-laktoglobulínov (približne 50 %) a alfa-laktalbumínov (približne 20 %) a imunoglobulínov (približne 10 %), ale obsahujú aj sérový albumín, laktoferín alebo lyzozým.

Tieto bielkoviny spolu vytvárajú obzvlášť vysoký obsah esenciálnych aminokyselín v srvátke pre potravinársku surovinu. Najdôležitejšie sa zdajú byť aminokyseliny s rozvetveným reťazcom (BCAA), medzi ktoré patria leucín, izoleucín a valín. Netreba zabúdať ani na to, že podobne ako všetky mliečne výrobky aj srvátka dodáva telu vápnik a určité množstvo horčíka a draslíka, prípadne ďalšie minerálne látky a vitamíny.

Čo poskytuje srvátkový proteín v strave?

Dostatočný prísun bielkovín je okrem iného nevyhnutný pre: tvorbu neurotransmiterov a správne fungovanie mozgu a periférneho nervového systému, správnu funkciu svalov a ich regeneráciu po tréningu, posilnenie kostí a mäkkých spojivových tkanív vrátane kože alebo udržiavanie imunitného systému v pohotovosti. 

Srvátkové bielkoviny sú jednou z mála potravín, ktoré sú tak ľahko dostupné a zároveň tak bohaté na bielkoviny, že neobsahujú významné množstvo tukov, sacharidov ani soli. Srvátkové prípravky sú spravidla obohatené o sladké príchute, takže ich možno použiť na spestrenie akéhokoľvek sladkého pokrmu a úpravu zloženia obľúbených sladkostí tak, aby boli šetrné ku kalorickej bilancii. Navyše si pred konzumáciou nevyžadujú zdĺhavé spracovanie.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný