Horčík je jedným z najdôležitejších minerálnych prvkov v ľudskej strave. Zostaviť stravu tak, aby sa optimalizoval jeho obsah v tele, však nie je vždy jednoduché. Ďalším problémom pri snahe o čo najlepšiu výživu horčíkom je náročnosť presného odhadu jeho obsahu v tele.
- Horčík má viacsmerný účinok
- Strava bohatá na horčík - aká strava?
- Nedostatok horčíka spôsobuje nepríjemné príznaky
- Návrat k normálnej hladine horčíka v tele
Horčík má viacsmerný účinok
Doteraz bolo rozpoznaných niekoľko stoviek biochemických a fyziologických funkcií horčíka. Riadi priebeh mnohých procesov súvisiacich s homeostázou, t. j. rovnováhou v organizme. Dôležitou funkciou tohto prvku je jeho účasť na modulácii nálady, sústredenia a duševnej pohody prostredníctvom vplyvu na vedenie nervových signálov.
S touto signálnou funkciou súvisí aj úloha horčíka pri regulácii krvného tlaku a kontrakcií kostrového svalstva. Okrem toho je tento prvok dôležitý pre kontrolu hladiny cukru v krvi, syntézu bielkovín alebo energetický metabolizmus. „Spolupracuje“ na mnohých úrovniach fungovania organizmu spolu s draslíkom, vápnikom, zinkom, ako aj vitamínmi skupiny B alebo vitamínom D.
Strava bohatá na horčík - aká strava?
Denná strava, ktorá sa vyznačuje pestrým výberom zložiek, môže pomôcť chrániť pred nedostatkom horčíka. Tento prvok sa v najväčšom množstve nachádza v zelenej listovej zelenine, ako aj v tekvicových a chia semienkach, mandliach a kešu orieškoch. Nie takým bohatým, ale tiež cenným zdrojom horčíka sú mliečne výrobky a ryby. Ak sú jedlá zostavené tak, že každé obsahuje zeleninu, obilniny alebo orechy a hodnotné zdroje bielkovín, je veľká šanca vyhnúť sa následkom nedostatku tohto minerálu.
Dodatočnú podporu možno poskytnúť starostlivosťou o hydratáciu, a to najmä vysoko mineralizovanou vodou. Pre osoby s nedostatočnou stravou alebo mimoriadne vysokou potrebou horčíka je veľkou pomocou široká škála doplnkov stravy na ochranu organizmu pred nedostatkom. Chemické formy, ktoré sú na účinné dopĺňanie najviac uznávané, sú citrát, laktát alebo aspartát a chelát.
Nedostatok horčíka spôsobuje nepríjemné príznaky
Niekedy môžu byť všetky snahy o zlepšenie výživového stavu organizmu pomocou horčíka neúspešné. Môže k tomu dôjsť pri vysokom fyzickom aj psychickom zaťažení. Športovci, fyzicky pracujúci (najmä pri vysokých teplotách okolia) a ľudia, ktorých práca si vyžaduje neustálu pozornosť a vyvoláva psychické napätie, sú preto obzvlášť náchylní na nedostatok.
Veľký problém s udržaním hladiny horčíka môžu mať aj ľudia s ochoreniami tráviaceho traktu (ktoré narúšajú vstrebávanie), cukrovkou 2. typu alebo alkoholizmom. Nedostatok horčíka sa prejavuje únavou, poruchami chuti do jedla, mimovoľnými a bolestivými svalovými kŕčmi a dokonca aj srdcovou arytmiou.
Návrat k normálnej hladine horčíka v tele
Hoci sa telo bráni ďalším stratám horčíka, ktorého zásoby sú už vyčerpané, zvyčajne aj tak potrebuje ďalšiu podporu na udržanie homeostázy. Jedným z ochranných mechanizmov je totiž odčerpávanie tohto prvku z kostí, čo môže časom viesť k osteoporóze.
Trvanie obnovy závisí od viacerých faktorov. Úprava nedostatku horčíka u mladých, zdravých a dobre oddýchnutých ľudí bude určite rýchlejšia ako u starších, chorých alebo ťažko pracujúcich ľudí. Mierny nedostatok sa môže upraviť už za 24 hodín, zatiaľ čo ak sú kosti už postihnuté, návrat k úplnej homeostáze môže trvať niekoľko dní alebo týždňov.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.